back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα μιλήσει στον Κινέζο ομόλογό του για τη Βόρεια Κορέα

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της Βόρειας Κορέας στον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες τη Δευτέρα στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν είπε σε δημοσιογράφους στο Air Force One, λίγο πριν από την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ στην Καμπότζη για τη σύνοδο του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ότι ο Μπάιντεν θα πει στον Σι πως αν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, αυτό θα οδηγήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Τους τελευταίους μήνες η Βόρεια Κορέα έχει επιδοθεί σε μπαράζ εκτοξεύσεων πυραύλων και εικάζεται πως προετοιμάζει πυρηνική δοκιμή.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Καμπότζη. Ο Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει μαζί τους για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των χωρών τους, δεδομένης της απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπάιντεν ευελπιστεί πως η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του θα είναι η απαρχή περισσότερων επαφών σε κορυφαίο επίπεδο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Δεν είναι στην ατζέντα μια συνάντηση με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Στην ατζέντα των επαφών που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου της G20 δεν περιλαμβάνεται μια συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διευκρίνισε νωρίτερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τον περασμένο Ιούλιο. Τρεις μήνες αργότερα, οι 13 χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι 10 σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα