back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αυστραλία-Κίνα: Η συνομιλία Αλμπανέζι-Λι δημιουργεί προσδοκίες για επίσημη σύνοδο με τον Κινέζο πρόεδρο

Διαβάστε επίσης

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι είχε σύντομη συνομιλία με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ σε περιφερειακή διάσκεψη στην Καμπότζη, δημιουργώντας προσδοκίες για επίσημη σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με την Κίνα να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένες εισαγωγές από την Αυστραλία και να αντιδρά οργισμένα στο αίτημα της Καμπέρας για διενέργεια διεθνούς έρευνας αναφορικά με την προέλευση της COVID-19.

Ο Αλμπανέζι και ο Λι συνομίλησαν κατά την άφιξή τους σε επίσημη εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ, σύμφωνα με το Australian Broadcasting Corporation.

Η συζήτηση αυτή ενίσχυσε την προοπτική μια πιθανής συνάντησης μεταξύ Αλμπανέζι και Σι στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20), αύριο στην Ινδονησία.

Το γραφείο του Αλμπανέζι δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις αναφορές αυτές. Εάν επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες, θα είναι η πρώτη συνάντηση του Αλμπανέζι με τον Σι από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Μάιο.

Ο Αυστραλός ηγέτης δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι μια συνάντηση με τον Σι θα είναι μια θετική εξέλιξη ύστερα από χρόνια έντασης στις διμερείς σχέσεις.

Η τελευταία διμερής σύνοδος κορυφής έγινε το 2019, όταν ο προκάτοχος του Αλμπανέζι, ο Σκοτ Μόρισον, συνάντησε τον Σι σε συνεδρίαση της G20, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα