back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: 6 νεκροί και 81 τραυματίες – Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι λέει ο Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Έξι νεκροί και 81 τραυματίες είναι ο τραγικός τελευταίος απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε στις 15:20 (ώρα Ελλάδος) σε κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα στον πεζόδρομο του Πέρας κοντά στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ.

Από την έκρηξη επικράτησε πανικός ενώ λίγο αργότερα ανακοινώσεις για τους νεκρούς (τον μέχρι τότε απολογισμό) και τους τραυματίες της επίθεση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι η «επίθεση μυρίζει τρομοκρατία».

Θα τιμωρηθούν οι ένοχοι

«Οι προσπάθειες να νικήσουν την Τουρκία και τον τουρκικό λαό μέσω τρομοκρατίας θα αποτύχουν σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως θα αποτύχουν ξανά στο μέλλον», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Ινδονησία για να παρευρεθεί στη σύνοδο της G20.

«Ο λαός μας μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ένοχοι πίσω από την επίθεση θα λάβουν την τιμωρία που τους αξίζει», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι «μια γυναίκα έπαιξε ρόλο» στην επίθεση.

Μη επαληθευμένα πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μια έκρηξη. Ωστόσο, οι αρχές υπογράμμισαν ότι η έρευνα βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο.

«Θα είναι λάθος να πούμε ότι πρόκειται αναμφίβολα για μια τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι αρχικές εξελίξεις και οι πρώτες πληροφορίες από τον κυβερνήτη μου είναι ότι η επίθεση μυρίζει τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη σημειώνει ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

«Το Γενικό Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση και καταλήγει ότι «η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην τουρκική κυβέρνηση και στον τουρκικό λαό».

Πολυσύχναστος τουριστικός δρόμος

Η έκρηξη συνέβη στην ιστορική και πολυσύχναστη Μεγάλη Οδό του Πέρα. Πρόκειται για έναν από τους εμπορικότερους δρόμους της πόλης, κοντά στην Πλατεία Ταξίμ, περιοχή στην οποία διαμένουν υπήκοοι άλλων κρατών, ενώ αποτελεί και τουριστικό προορισμό.

Η κρατική τηλεόραση TRT, αλλά και άλλα ΜΜΕ προέβαλαν βίντεο με ασθενοφόρα και αστυνομικά οχήματα που κατευθύνονταν στο σημείο της έκρηξης στην οδό Ιστικλάλ στην περιοχή Μπέγιογλου.

Όπως καταγράφεται σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε κοινωνικά δίκτυα, την ώρα της έκρηξης υπήρχε πλήθος πεζών.

Η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ποσότητες αίματος έχουν μεταφερθεί στα γειτονικά νοσοκομεία.

Η αρμόδια τουρκική αρχή RTUK επέβαλε απαγόρευση στην τηλεοπτική κάλυψη της έκρηξης, περίπου μία ώρα μετά.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας

«Συγκλονισμένος και λυπημένος από την είδηση της αποτρόπαιας επίθεσης στην Τουρκία. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες και εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στον Πρόεδρο Ερντογάν και στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, με ανάρτησή του στο twitter.

Συλλυπητήρια Σαρλ Μισέλ 

Τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζει με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

ΝΑΤΟ: Αλληλέγγυοι στη σύμμαχό μας Τουρκία

«Φρικτά νέα από την Κωνσταντινούπολη απόψε» σημειώνει , προσθέτοντας ότι « όλες μας οι σκέψεις είναι με εκείνους που ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή και τον λαό της Τουρκίας σε αυτήν την πολύ οδυνηρή στιγμή» .

«Σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη. Οι σκέψεις μου και τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλους όσοι επλήγησαν και στον τουρκικό λαό» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσθέτει ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο με τη σύμμαχό μας Τουρκία».

Δομίνα Διαμαντοπούλου/Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα