back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Μαραθώνιος στην Ελλάδα και στον κόσμο

Διαβάστε επίσης

Ο Μαραθώνιος αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε δρομέα. Η επιτυχής διέλευση αυτής της ιστορικής απόστασης των 42.195 μέτρων, προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των αθλητών του κόσμου, ανεξάρτητα από την ταχύτητα και τον χρόνο που θα το καταφέρουν, αφού στην σημαντική πλειονότητα των δρομέων προέχει ο τερματισμός.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το τρέξιμο αφορά στην κοπιαστική απόσταση από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο, αφού για πολλούς δρομεις από ολόκληρο τον κόσμο η συμμετοχή αποτελεί όνειρο ζωής.

Η γέννηση του αγωνίσματος οφείλεται σε μια ιδέα του Γάλλου γλωσσολόγου και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ για τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, την οποία υποστήριξε ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, σε ανάμνηση της διαδρομής που κάλυψε ο Αθηναίος οπλίτης για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών το 490 π.Χ.

Ο πρώτος αγώνας Μαραθωνίου που καταγράφεται στην Ιστορία, είναι οι Πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες στις 10 Μαρτίου του 1896 για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς της ίδιας χρονιάς, με νικητή τον Χαρίλαο Βασιλάκο που τερμάτισε σε 3 ώρες και 18 πρώτα λεπτά.

Από τότε μέχρι σήμερα το αγώνισμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αφού εξαπλώθηκε σαν κύμα σε όλο τον κόσμο και κυριολεκτικά δεν υπάρχει σημείο του πλανήτη όπου δεν διεξάγεται Μαραθώνιος αγώνας. Από τα παραλιακά και πεδινά σημεία της Ευρώπης, μέχρι τον Βόρειο Πόλο και το Έβερεστ. Οι επίσημοι αγώνες στην απόσταση των 42.195μ ξεπερνούν τους 800 κάθε χρόνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων δρομέων.

Κορυφαίοι αγώνες θεωρούνται αυτοί της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου στις ΗΠΑ, του Λονδίνου στη Βρετανία, του Παρισιού στη Γαλλία, του Βερολίνου στη Γερμανία όπου παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια καταρρίπτεται το παγκόσμιο ρεκόρ στους άνδρες, του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, της Στοκχόλμης στη Σουηδία, του Τόκιο στην Ιαπωνία και φυσικά της Αθήνας, λόγω της ιστορικότητάς του με την αυθεντική διαδρομή αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή των τελευταίων ετών.

39ος Μαραθώνιος – ΑΜΑ

Η καρδιά του 39ου ΑΜΑ θα χτυπήσει σήμερα (13/11) από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, εκεί όπου θα τερματίσουν περίπου 16.000 δρομείς μετά τα 42 χιλιόμετρα και 195 μέτρα, που θα έχουν διανύσει στην πιο απαιτητική διαδρομή του κόσμου.

Ο Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) λίγες μόλις εβδομάδες από την εμφάνιση στο Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου πέτυχε 2.14.55, θα κάτσει στη γραμμή εκκίνησης του ιστορικού μαραθώνιο, προκειμένου να προσθέσει μία ακόμη καλή παρουσία στο ενεργητικό του.

Ο νικητής στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις, με 2.16.49 στον αγώνα του 2021 επίδοση που ήταν ρεκόρ διαδρομής από Έλληνα αθλητή, είναι σε καλή κατάσταση και είναι το μεγάλο φαβορί και στον εφετινό αγώνα.

Ενδιαφέρον θα έχει και η παρουσία του Παναγιώτη Καραΐσκου (ΠΓΣ), που το 2021 στάθηκε άτυχος, αφού νόσησε από covid-19 και δεν κατάφερε να αγωνιστεί. Ο δεύτερος του περσινού αγώνα Παναγιώτης Μπουρίκας (ΠΑΟ) επιστρέφει με στόχο μια επίδοση καλύτερη από το περσινό του 2.22.33, ενώ με προσδοκίες θα συμμετάσχει και ο τρίτος του περσινού αγώνα Χαράλαμπος Πιτσώλης (ΓΑΣ Ιλισσός). Ντεμπούτο στην απόσταση θα κάνει ο Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), που έτρεξε πριν λίγες εβδομάδες στον ημιμαραθώνιο της Πάτρας και πέτυχε 1.06.36. Ο Μιχάλης Παρμάκης (ΓΣ Γλυφάδας) επιστρέφει στην αυθεντική διαδρομή, στην οποία έχει στεφθεί νικητής στο παρελθόν.

Στις γυναίκες η απουσία της περσινής νικήτριας Γκλόριας Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) αφήνει «ανοιχτό» το αγώνισμα ως προς την επικράτηση της πρώτης θέσης. Η Κατερίνα Ασημακοπούλου (ΑΟ Μυκόνου) ήταν δεύτερη στον περσινό αγώνα, ενώ και φέτος αναμένεται να είναι ανάμεσα στις αθλήτριες όπου θα διεκδικήσουν μετάλλιο. Στην αυθεντική διαδρομή επιστρέφει και η Ράνια Ρεμπούλη (ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009), που ήταν νικήτρια πριν λίγες εβδομάδες στο 10ο της Καλλιθέας. Η Στεφανία Λεοντιάδου (ΜΕΑΣ Τρίτων), η Ανδριάνα Βασιλάτου (Παμμηλίακος ΑΣ), αλλά και η τρίτη στον περσινό αγώνα, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου (ΑΠΚ Νεάπολης) θα διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό. Σε ένα ακόμη πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου θα συμμετάσχει η πολύπειρη Ντενίζ Δημάκη (ΓΑΣ Ιλισσός), ενώ έχει δηλωθεί και η πρωταθλήτρια του αγωνίσματος Σόνια Τσεκίνη (ΜΕΑΣ Τρίτων).

Συνολικά έχουν δηλωθεί να συμμετάσχουν 117 Άνδρες και 52 Γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα