back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα θα είναι η Τιμώμενη Αγορά στην έκθεση BOLOGNABOOKPLUS 2023

Διαβάστε επίσης

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η BolognaBookPlus αναδεικνύουν τον ελληνικό εκδοτικό κλάδο καθώς η Ελλάδα θα είναι η πρώτη Τιμώμενη Αγορά της BolognaBookPlus.

Στο Ελληνικό και το Ιταλικό Περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2022, ανακοινώθηκε από τους φορείς του ελληνικού βιβλίου και την Έκθεση BolognaBookPlus ότι η Ελλάδα επελέγη ως Τιμώμενη Αγορά στην Έκθεση BolognaBookPlus. Η έκθεση, η οποία ιδρύθηκε σε συνεργασία με την ΑΙΕ, την Ένωση Ιταλών Εκδοτών και λειτουργεί ως μία προέκταση γενικού εκδοτικού ενδιαφέροντος της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF), θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά τον Μάρτιο 2023, εγκαινιάζοντας το νέο θεσμό της Τιμώμενης Αγοράς.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τους συλλόγους εκδοτών θα παρουσιάσουν ένα δυναμικό και πολύπλευρο πρόγραμμα κλαδικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε όλη τη διάρκεια της BolognaBookPlus. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινίασε το 2021 το GreekLit, ένα πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων με στόχο να διευκολυνθεί να γίνει γνωστός διεθνώς ο πλούτος της σύγχρονης ελληνικής γραμματείας.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη:

«Η δυναμική ελληνική παρουσία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης γέννησε μια νέα φιλόδοξη συνεργασία, που θα ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφεια της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Η BolognaBookPlus τιμά το ελληνικό βιβλίο και συγχρόνως γίνεται το πεδίο συνάντησης του ιταλικού αλλά και του διεθνούς βιβλιόφιλου κοινού με τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική δημιουργία και με τους εκπροσώπους της. Διεθνείς τιμητικές συμμετοχές της Ελλάδας, όπως η συγκεκριμένη, μόνο θετικά μπορούν να λειτουργήσουν για το ελληνικό βιβλίο, την εκδοτική παραγωγή, αλλά και την εξωστρέφεια των Ελλήνων λογοτεχνών. Η στόχευσή μας είναι σταθερή. Αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία διεθνούς προβολής, κάθε σύγχρονο μέσο ανάδειξης και εξωστρέφειας για να κάνουμε γνωστό τον πλούτο της ελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής στο εξωτερικό. Πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθειά μας αυτή αποτελεί το Greeklit, ο ολοκληρωμένος ψηφιακός κόμβος προβολής της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής. Το Greeklit αποτελεί το όχημα επαφής του ελληνικού βιβλίου με τους ξένους εκδοτικούς οίκους. Eίμαι βέβαιη ότι το BolognaBookPlus αποτελεί μια ακόμα σημαντική ευκαιρία για το ελληνικό βιβλίο και το ταξίδι του στον κόσμο».

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού δήλωσε:

«Η παρουσίαση της ελληνικής εκδοτικής αγοράς ως η πρώτη Τιμώμενη Αγορά στην BolognaBookPlus το 2023 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μοιραστούμε με τους επαγγελματίες του εκδοτικού κλάδου και με το ευρύ κοινό από ολόκληρο τον κόσμο τον πλούτο των ελληνικών Γραμμάτων και την ποικιλομορφία των σύγχρονων ελληνικών λογοτεχνικών φωνών, καθώς και ένα ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα που θα αναδείξει τόσο την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, όσο και τη σύγχρονη δημιουργία. Προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με την Guest Director της BolognaBookPlus, Jacks Thomas και τη Διευθύντρια της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF), Elena Pasoli, για να προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία τόσο σε πολιτιστικό, όσο και σε εμπορικό επίπεδο, αλλά και μία σημαντική ευκαιρία δικτύωσης στους Έλληνες εκδότες.

Ο Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι που η Ελλάδα θα είναι η πρώτη τιμώμενη αγορά της BolognaBookPlus 2023. Αυτή η τιμητική πρόσκληση έρχεται μετά από χρόνια δημιουργικής συμμετοχής στην έκθεση βιβλίου της Μπολόνια με το ελληνικό περίπτερο, που αναπτύχθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, σε συνεργασία με Έλληνες εκδότες και επαγγελματίες στο χώρο του βιβλίου. Θέλω να ευχαριστήσω την Guest Director του BolognaBookPlus Jacks Thomas για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που μας προσφέρει να αναδείξουμε τον πλούτο της σύγχρονης ελληνικής εκδοτικής παραγωγής στη διεθνή έκθεση της Μπολόνια και την Elena Pasoli για τη μακροχρόνια σχέση και εμπιστοσύνη με το Bologna Children Book Fair (BCBF).’

H Jacks Thomas, Guest Director της BolognaBookPlus δήλωσε:

«Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή στην ιστορία της BolognaBookPlus και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τη δυναμική της ελληνικής βιομηχανίας βιβλίου. Ξεκινώντας από τη λαμπρή – και προφανή – μακρά παράδοση της Ελλάδας στα γράμματα, τον πολιτισμό και την εξωστρέφεια, είναι σημαντικό ότι, ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεων GreekLit, η Ελλάδα παρουσιάζει την εκδοτική βιομηχανία της στην έκθεση βιβλίου της Μπολόνια 2023. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της έναρξης αυτού του νέου θεσμού της Τιμώμενης Αγοράς στη BolognaBookPlus.»

Η συμμετοχή της Ελλάδας ως τιμωμένης αγοράς στη BolognaBookPlus θα περιλαμβάνει Πρόγραμμα Συγγραφέων, συμμετοχή στο Πρόγραμμα Bιβλιοπωλών με την EIBF, επαγγελματικό Πρόγραμμα Δικτύωσης, προσκεκλημένους ομιλητές στο Μεταφραστικό Forum και στο Σεμινάριο Πνευματικών Δικαιωμάτων, συμμετοχή στα Προγράμματα Εικονογράφησης και Σχεδιασμού Jackets Off και Best of the Best, καθώς και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Σχετικά με τη BolognaBookPlus (BBPlus)

Η έκθεση BolognaBookPlus ξεκίνησε το 2020 από την BCBF/BolognaFiere, σε συνεργασία με την ιταλική Ένωση Εκδοτών (AIE). Στόχος είναι η ευρύτερη δυνατή προσέγγιση εκδοτών και αναγνωστών μέσω μιας έκθεσης διάρκειας τριών ημερών, εκπαιδευτικών – μεταξύ άλλων -δράσεων και πρωτοβουλιών που λαμβάνουν χώρα παράλληλα με την έγκυρη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6-9 Μαρτίου 2023. Σε στενή συνεργασία με την ομάδα της Μπολόνια, η BolognaBookPlus διευθύνεται από την Jacks Thomas ως Guest Director, με την υποστήριξη μιας ομάδας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχετικά με την Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (BCBF)

Η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια είναι η κορυφαία εμπορική έκθεση στον κόσμο αφιερωμένη στην βιομηχανία εκδόσεων, βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά, προσελκύοντας 1.500 εκθέτες και περίπου 30.000 επαγγελματίες επισκέπτες από περίπου 100 χώρες. Η BCBF γιορτάζει τα 60 της χρόνια το 2023. Προσελκύει ένα διεθνές και ποικιλόμορφο κοινό, κάθε χρόνο στη Μπολόνια της Ιταλίας, που αποτελείται από εκδότες, εικονογράφους, συγγραφείς, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, επιστήμονες της πληροφόρησης και άλλους επαγγελματίες όχι μόνο του κλάδου του βιβλίου, αλλά και από τους τομείς των πολυμέσων και της διαχείρισης δικαιωμάτων βιβλίων με περιεχόμενο που αφορά σε παιδιά.

Σχετικά με τη BolognaFiere

Η BolognaFiere S.p.A. είναι ένας κορυφαίος ευρωπαίος διοργανωτής εκθέσεων με περισσότερες από 85 διαφορετικές εκδηλώσεις. Ως παγκόσμιος ηγέτης σε εμπορικές εκθέσεις σε πολλούς διαφορετικούς τομείς—συμπεριλαμβανομένης της τέχνης, των παιδικών εκδόσεων, των καλλυντικών, της αγροτοβιομηχανίας, των κατασκευών και του design—η BolognaFiere έχει δημιουργήσει και αναπτύξει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο διεθνών εκθέσεων σε παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, με οκτώ εκθέσεις που έχουν ήδη καθιερωθεί.

Σχετικά με την Associazione Italiana Editori

Η AIE (Associazione Italiana Editori) είναι η εμπορική Ένωση Ιταλών Εκδοτών – και ξένων εκδοτών που δραστηριοποιούνται στην Ιταλία – βιβλίων, περιοδικών και ψηφιακών εκδοτικών προϊόντων και περιεχομένου. Η AIE είναι μέλος της FEP (Federation of European Publishers), της IPA (International Publishers Association) και της Confindustria.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα