back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

N. Κούκης: Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό δίνει το στίγμα της ύπαρξής του στον κατατρεγμένο λαό της Ουκρανίας

Διαβάστε επίσης

Το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας λειτουργεί από το 1994 σε ένα από τα τρία οικήματα του παραρτήματος του ΕΙΠ στην Οδησσό και μας θυμίζει ότι η παρουσία του ελληνισμού είναι συνυφασμένη με την ίδρυση της πόλης.

Ο Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Νίκος Κούκης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη για το Μουσείο το οποίο αποτελεί τοπόσημο για τον ελληνισμό της περιοχής και που πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υποδεχόταν περισσότερους από 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο οι οποίοι έφθαναν στην πλατεία Ελλήνων για να θαυμάσουν τα εκθέματά του.

«Αυτή τη στιγμή, τα εκθέματα βρίσκονται προστατευμένα . Είναι απομακρυσμένα μεν από το Μουσείο αυτή την περίοδο του πολέμου ώστε να προφυλαχθούν από μια ενδεχόμενη λεηλασία. Το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη του έχουν φύγει από την Ουκρανία και την Οδησσό, εξακολουθεί να λειτουργεί, ανοίγει κάθε μέρα , προστατεύεται, διαφυλάσσεται. Μάλιστα, πραγματοποιούνται και κάποιες δραστηριότητες και με αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε το μήνυμα ότι το Μουσείο είναι σε θέση να δώσει το στίγμα της ύπαρξής του στον κατατρεγμένο λαό της Ουκρανίας», ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του έργου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οδησσού, το οποίο υλοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη της UNESCO, τα κτήρια – μνημεία ιστορίας και αρχιτεκτονικής που στεγάζουν το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, επισημάνθηκαν με την πινακίδα «Μπλε Ασπίδα».

«Το Μουσείο εντάσσεται στους κανόνες προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό σημαίνει ότι ένας εισβολέας δεν μπορεί να μπει μέσα κα να το λεηλατήσει», εξήγησε.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Κούκη, το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό, σε συνεργασία με το Μουσείο Ιστορίας της Μαριούπολης, παρουσιάζει τη φωτογραφική έκθεση «Καταστράφηκε, αλλά δεν αφανίστηκε…» η οποία αφηγείται την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Αζοφικής και την τραγική μοίρα των αντικειμένων και εκθεμάτων της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων και άλλων εθνοτήτων ως αποτέλεσμα του καταστροφικού πολέμου.

«Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει φωτογραφίες και περιγραφές της λεηλασίας των μουσείων της Μαριούπολης που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή. Τα εκθέματά του είχαν ψηφιοποιηθεί και έτσι, παρά την καταστροφή, πραγματοποιήθηκε αυτή η έκθεση ως ανάμνηση του Μουσείου το οποίο λειτουργούσε στην περιοχή της Μαριούπολης», επίσημανε.

Στόχος της έκθεσης είναι να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη ώστε μελλοντικά να διευθετηθεί η επιστροφή των λεηλατημένων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα