back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣτΕ: Όχι στην προσφυγή κατοίκων των Εξαρχείων που ζητούν «πάγωμα» του Μετρό

Διαβάστε επίσης

Απορρίφθηκε με απόφαση της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπροέδρου Μαργαρίτας Γκορτζολίδου η αίτηση που είχαν καταθέσει κάτοικοι των Εξαρχείων με την οποία ζητούσαν την έκδοση προσωρινής διαταγής για το “πάγωμα” των αποφάσεων σχετικά με την έγκριση των έργων για την κατασκευή του σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων (γραμμή 4) .

Με την προσφυγή τους οι κάτοικοι των Εξαρχείων ζητούν επιπλέον να να ανασταλούν και να ακυρωθούν:

– η από 7.10.2022 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν τα έργα για την κατασκευή σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και

-η από 10.5.2021 απόφαση του υπουργού Υποδομών με την οποία εγκρίθηκε η κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού «Εξάρχεια».

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι η δημιουργία σταθμού του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς θα επιφέρει την πλήρη καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου και της αισθητικής φυσιογνωμίας της εν λόγω πλατείας, αλλά θα προκαλέσει βλάβη και στην κοινωνικοοικονομική ζωή γύρωθεν της πλατείας.

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η περιοχή των Εξαρχείων έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πολιτιστική φυσιογνωμία και επιβάλλεται να υποδέχεται μόνο ήπιου χαρακτήρα πολεοδομικές παρεμβάσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις εκδόθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν τις απόψεις τους για εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων αποφάσεων έχει καταθέσει, μέχρι στιγμής, ο Δήμος Αθηναίων.

Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα