back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι πρόεδροι Μακρόν και Ματαρέλα υπογράμμισαν “τη μεγάλη σημασία” των διμερών σχέσεων

Διαβάστε επίσης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός ομόλογός του Σέρτζιο Ματαρέλα υπογράμμισαν σήμερα «τη μεγάλη σημασία» των διμερών σχέσεων, που έχουν υποστεί πλήγμα μετά την άρνηση της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι να προσφέρει ασφαλές λιμάνι στο πλοίο Ocean Viking το οποίο μετέφερε 230 μετανάστες που είχαν διασωθεί στη Μεσόγειο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο πρόεδροι αναφέρθηκαν «στη μεγάλη σημασία των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας και υπογράμμισαν την ανάγκη να πληρούνται οι όροι για μια πλήρη συνεργασία σε όλους τους τομείς, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μακρόν και ο Ματαρέλα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Το Ocean Viking, το οποίο τελικά έφτασε την Παρασκευή στο λιμάνι της Τουλόν, προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ του Παρισιού και της Ρώμης την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Μελόνι να αρνείται να επιτρέψει στους 230 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο και παράδερναν επί εβδομάδες στη θάλασσα να αποβιβαστούν στην Ιταλία.

Χθες Κυριακή ο Ολιβιέ Βεράν, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, ζήτησε «από την Ευρώπη να αποφανθεί άμεσα για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί» σε αυτή την «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Ιταλίας.

Την Πέμπτη, όταν ανακοίνωσε την απόφαση του Παρισιού να επιτρέψει στο Ocean Viking να ελλιμενιστεί στην Τουλόν, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν επεσήμανε ότι, σε αντίποινα, η Γαλλία αναστέλλει «με άμεση ισχύ» την απόφασή της να δεχθεί 3.500 μετανάστες που βρίσκονται στην Ιταλία.

Η Μελόνι από την πλευρά της κατήγγειλε την «επιθετική» και «αδικαιολόγητη» αντίδραση της Γαλλίας, υπενθυμίζοντας ότι η Ιταλία έχει δεχθεί σχεδόν 90.000 μετανάστες από την αρχή του έτους. Η Ρώμη υπογράμμισε εξάλλου ότι, αν και πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί από τον Ιούνιο να δεχθούν 8.000 εξ αυτών, μόνο 117 έχουν μετεγκατασταθεί.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα