back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

G20: Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο «νέου παγκοσμίου πολέμου»

Διαβάστε επίσης

Ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο προειδοποίησε σήμερα εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει «νέος παγκόσμιος πόλεμος» ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20, στην οποία ρίχνει βαριά σκιά ο πόλεμος στην Ουκρανία, που οδεύει να εισέλθει στον ένατο μήνα του.

«Το να είμαστε υπεύθυνοι σημαίνει πως πρέπει να βάλουμε τέλος στον πόλεμο», τόνισε ο κ. Ουιντόντο στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της συνόδου στο ινδονησιακό νησί Μπαλί. «Δεν πρέπει να μοιράσουμε τον κόσμο σε στρατόπεδα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να ολισθήσει σε νέο παγκόσμιο πόλεμο», ψυχρό ή θερμό, πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί ρητώς στη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, επιμένοντας: «Δεν πρέπει να αποτύχουμε».

Ενδιαφέρον προκαλεί η επίτευξη συμφωνίας όλων των χωρών της G20 της Ρωσίας συμπεριλαμβανομένης για την υιοθέτηση του προσχεδίου της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου, το οποίο αναφέρεται στις αρνητικές επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία».

Οι μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ρωσία, αναφέρονται στις αρνητικές επιπτώσεις «του πολέμου στην Ουκρανία» στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου της G20, το οποίο περιήλθε στην κατοχή των πρακτορείων Reuters και AFP και στο οποίο διευκρινίζεται ότι «τα περισσότερα μέλη (…) καταδικάζουν έντονα» τον πόλεμο.

Το κείμενο αυτό, το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από τους ηγέτες των κρατών της G20, αναφέρει τον όρο «πόλεμος», τον οποίο μέχρι τώρα απέρριπτε η Ρωσία η οποία κάνει λόγο για «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Στην τελική ανακοίνωση οι χώρες της G20 χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την προσφυγή ή την απειλή για προσφυγή σε πυρηνικά όπλα και ζητούν να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών.

«Υπήρχαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις της κατάστασης», αναφέρεται στο προσχέδιο.

«Δεχόμενοι ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για να επιλυθούν ζητήματα ασφαλείας, αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφαλείας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», προσθέτει.

Η επισιτιστική ασφάλεια στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία είναι το βασικό θέμα των συνομιλιών στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε ομιλία μέσω βιντεοσύνδεσης ζητώντας το τέλος του πολέμου, ενώ σημαντική κρίνεται και η συνάντηση Μακρόν – Σι Ζινπίνγκ μια μέρα μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ – Κίνας  

«Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο καταστροφικός πόλεμος  της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να σταματήσει. Θα σώσει χιλιάδες ζωές» είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος, Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες για πυρηνικό εκβιασμό», ευχαριστώντας συγκεκριμένα την “G19” – και αποκλείοντας τη Ρωσία – για «να το καταστήσει σαφές». Στο μεταξύ, η Σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα για την επισιτιστική ασφάλεια στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία πάντως «δεν θα υπάρξει συμφωνία για τη γλώσσα που θα καταδικάζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία», όπως ανέφερε Γερμανός αξιωματούχος. Μια μέρα μετά τη συνάντηση Μπάιντεν  – Σι Ζινπίνγκ όπου έγιναν τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης των σινο-αμερικανικών σχέσεων ο Κινέζος ηγέτης συναντά τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, στο περιθώριο της Συνόδου.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα