back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ε.Ε. ως πάροχος ασφάλειας και η παραγωγή αμυντικού υλικού,  συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Άμυνας.

Διαβάστε επίσης

Με τα κρίσιμα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας, της συνεργασίας των κρατών- μελών της Ε.Ε. σε διάφορα αμιγώς ευρωπαϊκά στρατιωτικά προγράμματα,  καθώς και οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία, ήταν μεταξύ εκείνων των θεμάτων που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων – Άμυνας των ΥΠΑΜ ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.  Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που αφορούν στην παραγωγή αμυντικού υλικού (defence capabilities), καθώς θα συμβάλουν καθοριστικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μέσω της υλοποίησης της Στρατηγικής Πυξίδας της Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα, θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, στην  ενίσχυση των εθνικών αμυντικών βιομηχανιών, αλλά και στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος.Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε την ενεργό ελληνική συμμετοχή στις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και στη διαμόρφωση ενός οργάνου για την υλοποίηση των κοινών προμηθειών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα (EDIRPA), τις οποίες χαρακτήρισε ως ευκαιρία για τα Κράτη-Μέλη, αφού θα συντελέσουν τόσο στην ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όσο και στην εξασφάλιση υψηλής ποιότητας στρατιωτικού εξοπλισμού, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές. Αναφορικά με το Σχέδιο Δράσης για τη Στρατιωτική Κινητικότητα (Action Plan on Military Mobility), υπεγράμμισε τη σπουδαιότητά του ως φορέα αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων και επειγουσών καταστάσεων, που πρόκειται να αναδείξει τον ρόλο της ΕΕ ως φορέα αποκατάστασης της ειρήνης, αλλά και ως διεθνούς παρόχου ασφαλείας. Διατύπωσε δε την υποστήριξη της χώρας μας στο παραπάνω σχέδιο, προκειμένου προωθηθεί η εφαρμογή του.Ο Υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι η προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να αντιβαίνει στην ασφάλεια και στα συμφέροντα των Κρατών- Μελών και της Ε.Ε. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος και στην οποία συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης (VTC), και ο Ουκρανός Υπουργός Άμυνας κ. Ολέξιι Ρέσνικοφ (Oleksii Reznikov), ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε, για ακόμα μία φορά, την ελληνική στήριξη στον δίκαιο αγώνα της Ουκρανίας.Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης του Project Arrangement του Προγράμματος Military Computer Emergency Response Team Operational Network (MICKNET), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), που αφορά στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών και στο οποία συμμετέχουν 16 κράτη-μέλη του ΕΟΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τετραμερής  συνάντηση υπουργών άμυνας

Στο περιθώριο της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων-Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Άμυνας  Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lécornu), ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε , σήμερα, Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022, στις εργασίες της Τετραμερούς Συναντήσεως των Υπουργών Άμυνας Ελλάδος, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας.  Παρόντες ήταν επίσης ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης και ο Ιταλός Υπουργός Άμυνας κ. Γκουίντο Κροσέτο (Guido Crosetto). Στη διάρκεια της Τετραμερούς παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της προσφάτως διεξαχθείσης αεροναυτικής ασκήσεως (EUNOMIA 3-22) και συζητήθηκε η δυνατότητα να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών. Τονίστηκε η ανάγκη συντονισμού και συνεργασίας για αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με αύξηση των συνεκπαιδεύσεων και ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Επισημάνθηκε η ανάγκη σεβασμού το Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, συνοδεύει γαλλικό αεροπλανοφόρο

Ανακοινώνεται από το ΓΕΕΘΑ,  ότι την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022 η Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ εντάχθηκε στην δύναμη της Ομάδας Συνοδείας Task Force 473 (TF 473) του Γαλλικού Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE (CDG)» στην Μεσόγειο Θάλασσα, στο πλαίσιο του υφιστάμενου και εν εξελίξει σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ για την προώθηση, υλοποίηση και διαρκή διεύρυνση των διασυμμαχικών, διμερών και πολυμερών δράσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.        Η εν λόγω συμμετοχή έχει διάρκεια μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 2022 και εντάσσεται στο πλαίσιο των «Κατευθυντήριων Οδηγιών για την Αναβάθμιση της Ελληνογαλλικής Στρατιωτικής Συνεργασίας» που υπεγράφησαν την 21 Ιανουαρίου 2022 μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας Στρατηγού Thierry Burkhard (πατήστε εδώ), σε εφαρμογή της «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια» μεταξύ των Κυβερνήσεων των δυο Χωρών.

   Σκληρές αερομαχίες στο Αιγαίο και 113 παραβιάσεις

Σήμερα, 15η Νοεμβρίου 2022, ήταν έντονη η αεροπορική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο.  Συνολικά 12 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και 3 UAV, της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πραγματοποίηση 15 παραβάσεις του FIR Αθηνών, 113 παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου  (39 από τα F-16, 74 από τα UAV)  Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Κατεγράφησαν και 6 «εμπλοκές» ή εικονικές αερομαχίες.  Οκτώ από τα 12 μαχητικά F-16 ήταν οπλισμένα με σύγχρονα οπλικά συστήματα.   Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν υπέρπτηση. Τα ανωτέρω τουρκικά αεροσκάφη  αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά,  σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

                              Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα