back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ζελένσκι: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία – Έκτακτη συνεδρίαση G7 και ΕΕ στο Μπαλί

Διαβάστε επίσης

Έκρηξη σημειώθηκε χθες το βράδυ στο χωριό Przewodow της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο.

«Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, δεν έχει διευκρινιστεί τι έχει συμβεί», δήλωσε ο Λούκας Κούτσι, αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ΖΕΤ απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει πληροφορίες αξιωματούχου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών – ο οποίος δεν κατονομάζεται – ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο.

Η Πολωνία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Το NATO και η G7 προσφέρουν την υποστήριξή τους στην έρευνα της Βαρσοβίας

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Απίστευτα ανησυχητικές» οι αναφορές από την Πολωνία

Οι αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα είναι «απίστευτα ανησυχητικές», δήλωσε απόψε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αποσαφηνίσει τι ακριβώς συνέβη προτού εξετάσει τις επόμενες ενέργειές της. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται σε επαφές με τα υπουργεία Εξωτερικών συμμαχικών χωρών και συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση, είπε ο Πατέλ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Λευκός Οίκος δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές πολωνικών μέσων ενημέρωσης και συνεργάζεται με την πολωνική κυβέρνηση για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε η εκπρόσωπος Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον, ερωτηθείσα από δημοσιογράφους σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικοί πύραυλοι να έπεσαν σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν νωρίτερα και οι δηλώσεις εκπροσώπου του Πενταγώνου.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο Πάτρικ Ράιντερ.

Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία

“Εξετάζουμε τις αναφορές και συντονιζόμαστε στενά με τη σύμμαχό μας Πολωνία”, αναφέρει αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους

«Σοκαρισμένος από την είδηση ότι ένας πύραυλος ή άλλο πυρομαχικό σκότωσε ανθρώπους σε πολωνικό έδαφος. Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες», αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Πολωνίας. Βρίσκομαι σε επαφή με τις πολωνικές αρχές, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και άλλους συμμάχους» προσθέτει.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά “σημαντική κλιμάκωση” της σύγκρουσης.

“Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία”, δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

“Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται την ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται εντός της εμβέλειας των ρωσικών πυραύλων. Να εκτοξεύονται πύραυλοι σε έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να αναληφθεί δράση”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η Μόσχα διαψεύδει τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία, καταγγέλλει «προβοκάτσια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Την ανησυχία της εξέφρασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την ανησυχία της από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, μετά από μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας, εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter.

Συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρει: «Είμαι ανήσυχη από τις αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, μετά από ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων της Ρωσίας σε πόλεις της Ουκρανίας. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου και το ισχυρότερο μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης προς την Πολωνία και τους Ουκρανούς φίλους μας.»

Πολωνία: Η κυβέρνηση εξετάζει την ενεργοποίηση του άρθρου 4 της συνθήκης τoυ ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης.

Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιοτρ Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι αναγκαίο ένα αίτημα της Βαρσοβίας για διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, βάσει του μηχανισμού που προβλέπει το άρθρο 4, στον απόηχο της φονικής έκρηξης σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τμήμα των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Γαλλία: Το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία θα συζητηθεί αύριο το πρωί στην G20

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε με τις πολωνικές αρχές και ενημερώνεται για την κατάσταση, ανέφερε απόψε το Ελιζέ.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι στην αυριανή συνεδρίαση της G20 στο Μπαλί θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα των εκρήξεων στην Πολωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντούντα με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε τηλεφωνικά απόψε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο της πολωνικής προεδρίας. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ντούντα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, στον απόηχο της φονικής έκρηξης στο χωριό Przewodow κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την οποία πολωνικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν σε ρωσικούς πυραύλους.

Μέρος των ενόπλων δυνάμεων της Πολωνίας έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιοτρ Μίλερ.

Η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, επικαλούμενη το άρθρο 4 της συνθήκης. Όταν ένα κράτος μέλος της Συμμαχίας θεωρεί ότι απειλείται μπορεί να ζητήσει από τους εταίρους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προτείνει «συνάντηση συντονισμού» με τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στη G20

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει «συνάντηση συντονισμού (σήμερα) Τετάρτη με τους ηγέτες της ΕΕ» που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Ο κ. Μισέλ διαβεβαίωσε τον κ. Μοραβιέτσκι για την «πλήρη ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ» και την «υποστήριξη» της στη Βαρσοβία μετά τις πληροφορίες —που είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτες— για θανάτους στην πολωνική επικράτεια μετά τις εκρήξεις «αδέσποτων» ρωσικών πυραύλων.

Το Κρεμλίνο δεν έχει «καμία πληροφορία»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία.

«Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια προκαλώντας — σύμφωνα με ακόμη ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες — θανάτους.

Η Βαρσοβία ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης δυνάμει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το Άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Διπλωμάτης δήλωσε στο Ρόιτερς πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργήσει με προσοχή, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη στο χωριό Σεβόντοφ της ανατολικής Πολωνίας, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης.

Δημοσιεύματα σε πολωνικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν την έκρηξη σε ρωσικούς πυραύλους, στον απόηχο του μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα οι δυνάμεις της Μόσχας σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.

«Έκτακτη σύγκληση» των πρεσβευτών του NATO

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα προεδρεύσει σήμερα σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία χθες Τρίτη, η οποία αποδόθηκε σε ρωσικούς «αδέσποτους» πυραύλους, επιβεβαίωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ η εκπρόσωπός του.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει αύριο (σ.σ. σήμερα) στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουγκέσκου, καθώς πληροφορίες που είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς από εκρήξεις ρωσικών πυραύλων σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας.

«Το ΝΑΤΟ στέκει ισχυρό», διαμηνύει η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ

«Το ΝΑΤΟ στέκει ισχυρό», τόνισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η Κριστίνε Λάμπρεχτ, αναφερόμενη στο συμβάν στην ανατολική Πολωνία. Πρόσθεσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε στενή επαφή με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Εξέφρασε παράλληλα τη συμπαράστασή της προς τους συγγενείς των θυμάτων. «Η σκέψη μου απόψε είναι στους φίλους και συμμάχους μας Πολωνούς», ανέφερε η υπουργός Άμυνας μέσω Twitter.

Τζο Μπάιντεν και Αντρέι Ντούντα συντονίζονται για τα «επόμενα βήματα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, που συνομίλησαν χθες Τρίτη για τις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία, συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως και οι ομάδες τους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσο η έρευνα προχωρά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας των ΗΠΑ.

Πληροφορίες πολωνικών ΜΜΕ, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, αποδίδουν τις εκρήξεις σε ρωσικούς πυραύλους· η Μόσχα από την πλευρά της μίλησε για «προβοκάτσια».

Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστό χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, εν μέσω έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά τις εκρήξεις στην Πολωνία.

Ο κ. Μπάιντεν, που βρίσκεται στην Ασία για σειρά συνόδων διεθνών οργανισμών, συζήτησε λίγη ώρα νωρίτερα με τον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Σύμφωνα με τη Βαρσοβία, «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την πολωνική επικράτεια χθες Τρίτη σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο ανθρώπους.

Συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών μελών του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για το ζήτημα σήμερα.

Πολωνία: Αυξάνεται το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας.

Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Η Βαρσοβία επιβεβαιώνει επίσημα πως «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την πολωνική επικράτεια

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Ο Ζελένσκι εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της «τρομοκράτισσας Ρωσίας»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους χθες Τρίτη μετά τις πληροφορίες για δυο νεκρούς εξαιτίας έκρηξης πυραύλου, που κατά τη Βαρσοβία ήταν «ρωσικής κατασκευής», στην πολωνική επικράτεια.

«Εξέφρασα συλλυπητήρια για τον θάνατο πολωνών πολιτών εξαιτίας της πυραυλικής τρομοκρατίας της Ρωσίας. Ανταλλάξαμε διαθέσιμες πληροφορίες και διευκρινίσαμε όλα τα γεγονότα. Η Ουκρανία, η Πολωνία και όλη η Ευρώπη πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκράτισσα Ρωσία», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά μέσω Twitter.

Δεν υπάρχει «καμία αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο

Ο πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε χθες Τρίτη το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία.

Έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και δυτικών δυνάμεων στο Μπαλί

Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 συναντώνται σήμερα εκτάκτως στο Μπαλί της Ινδονησίας μετά τη ρίψη πυραύλου «ρωσικής κατασκευής» στην Πολωνία που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι, διαπίστωσαν απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας άρχισαν να συνεδριάζουν λίγο πριν από τις 03:00 (ώρα Ελλάδας), ενώ παρόντες είναι επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν εκφράστηκαν προσερχόμενοι στη συνεδρίαση αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη κεκλεισμένων των θυρών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι η έκτακτη συνάντηση αυτή οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τζο Μπάιντεν.

Όλα τα κράτη που συμμετέχουν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Εάν κριθεί ότι η Μόσχα ευθύνεται για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν θέλει να μοιραστεί τι γνωρίζει για το χθεσινό συμβάν στην Πολωνία πριν αρχίσουν οι συνομιλίες, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά «όχι». Όταν ερωτήθηκε εάν ευθύνεται η Ρωσία, δεν απάντησε.

Δεν είναι σαφές πόσο θα κρατήσει η συνεδρίαση ή εάν θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο κατόπιν.

Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε στον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα την αλληλεγγύη του Βερολίνου, που «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στην πολωνική επικράτεια εξαιτίας της έκρηξης πυραύλου «ρωσικής κατασκευής».

«Ο καγκελάριος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ντούντα και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Η Πολωνία θα ερευνήσει διεξοδικά τις συνθήκες του συμβάντος κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο πολίτες (…). Η Γερμανία στέκει στο πλευρό της Πολωνίας, εταίρου μας στο NATO», ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Σολτς μέσω Twitter.

Οι εκρήξεις στην Πολωνία μοιάζει «απίθανο» να οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο κ. Μπάιντεν έκανε τη δήλωση αυτή μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της ΕΕ και άλλων κρατών στο Μπαλί για να συζητηθούν οι εκρήξεις που η Πολωνία και η Ουκρανία κατήγγειλαν πως οφείλονταν σε πυραύλους ρωσικής κατασκευής.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από τη τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

Οι ΗΠΑ και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν, πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Η έκτακτη συνάντηση στο Μπαλί συγκλήθηκε σήμερα από τον κ. Μπάιντεν για να συζητηθεί το συμβάν στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ (νοτιοανατολικά), κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, χθες το απόγευμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, ενώ παρόντες ήταν επίσης οι ηγέτες της Ισπανίας, της Ολλανδίας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα κράτη που συμμετείχαν, πλην Ιαπωνίας, είναι μέλη του NATO, όπως η Πολωνία.

Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Η Μόσχα διέψευσε πως ευθύνεται για τις εκρήξεις στην Πολωνία και έκανε λόγο για «προβοκάτσια».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

ΟΗΕ: Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία»

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για τις πληροφορίες όσον αφορά την θανάσιμη έκρηξη στην Πολωνία, που σύμφωνα με τη Βαρσοβία πιθανόν οφειλόταν σε πύραυλο ρωσικό κατασκευής.

Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα