back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δεν ζητά ενεργοποίηση του άρθρου 4 η Πολωνία – Όλες οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο πύραυλος ήταν Ουκρανικός

Διαβάστε επίσης

Αίρεται σιγά σιγά ο συναγερμός που προκλήθηκε από την πτώση πυραύλου στο πολωνικό έδαφος χθες με αποτέλεσμα να βρούν το θάνατος δυο άνθρωποι Ολες πλέον οι πηγές επιβεβαιώνουν ότι οι εκρήξεις στο πολωνικό έδαφος προκλήθηκε  από αντιβαλλιστικό πύραυλο S 300 που εκτόξευσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να αναχαιτίσουν ρωσικό πύραυλο . Επί του θέματος αναμένεται και το  πόρισμα των εμπειρογνωμόνων  που διενεργούν τις επιτόπιες έρευνες στο τόπο του πλήγματος στο  χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει σήμερα το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία». Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Πάντως όπως αναφέρουν νατοϊκές πηγές  η Πολωνία δεν ζήτησε  τελικώς την ενεργοποίηση του ‘Άρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους . Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα ευρήματα  ούτως η άλλως απομακρύνεται  το σενάριο για ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, στη βάση του άρθρου 4 και τελικά την ενεργοποίηση του άρθρου 5.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας (BBN) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεδριάσει εκ νέου στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ενδέχεται να εξαπλωθεί και στις γειτονικές χώρες μετά και την πτώση πυραύλου χθες στο πολωνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων από τον τόπο των εκρήξεων, ο αντιαεροπορικός πύραυλος που έπεσε χθες σε πολωνικό έδαφος εκτοξεύθηκε από τον Ουκρανικό στρατό προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου μετέδωσε νωρίτερα ρεπόρτερ του πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενος Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.  Αργότερα και το πρακτορείο Reuters Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους εταίρους της χώρας του στην G7 και στο ΝΑΤΟ ότι η πυραυλική έκρηξη χθες Τρίτη στην Πολωνία προκλήθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, δήλωσε στο Reuters πηγή από τη Συμμαχία σήμερα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπάιντεν είπε, ερωτηθείς αν οι εκρήξεις στην Πολωνία οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες του dpa, ο κ. Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού στον πόλεμο που διεξάγουν από την 24η Φεβρουαρίου.

Τα ευρήματα αυτά -εάν επιβεβαιωθούν-περιορίζουν τον κίνδυνο για μία απότομη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα και απομακρύνει το σενάριο για ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, στη βάση του άρθρου 4 και τελικά την ενεργοποίηση του άρθρου 5.

Αρχικά το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής». Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraina στο Κίεβο μετέδωσε, επικαλούμενο στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, ότι οι πύραυλοι θα μπορούσαν να ήταν ρωσικοί πύραυλοι κρουζ Ch-101.

Νωρίτερα, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της G7 καταδίκασαν τις «βάρβαρες πυραυλικές επιθέσεις» της Ρωσίας στην Ουκρανία εναντίον ενεργειακών υποδομών, μετά την έκτακτη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί, ενώ συζήτησαν για την χθεσινή έκρηξη εκφράζοντας τη πλήρη στήριξη και βοήθεια προς τη Βαρσοβία και τη συνεχιζόμενη έρευνα της καθώς και για τα επόμενα βήματα, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ.

Τώρα η Ουκρανία δηλώνει ότι φταίει ούτως η άλλως η Ρωσία 

Με την ανατροπή των αρχικών αιτιάσεων περι ρωσικού πυραύλου, τώρα το Κίεβο υιοθετεί την θέση ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Κατά την γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από την Ρωσία. Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise», απάντησε ο Ποντολιάκ, στην ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία πιθανότατα δεν εβλήθη από την Ρωσία.

«Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από την Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους», πρόσθεσε.

«Οταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών», εκτίμησε ο ίδιος.

«Επιπλέον, οι ρωσικοί πύραυλοι ή τα θραύσματά τους έχουν πέσει περισσότερες από μία φορές σε συνοριακές περιοχές. Δεν βλέπω να υπάρχει νόημα να ξεφύγουμε από την απλή αυτή λογική – μόνο η Ρωσία είναι ένοχη για απειλές και ακρότητες σε άλλες χώρες με τις πυραυλικές της επιθέσεις», είπε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Σε χωριστή ανάρτησή του στο Twitter, ο ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δηλώνει ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να «κλείσει τον ουρανό» επάνω από την Ουκρανία: «Δεν χρειάζεται να αναζητούνται δικαιολογίες και να αναβάλλονται σημαντικές αποφάσεις».

Ενδελεχή έρευνα ζητούν  Βρετανία και Καναδάς 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνομίλησαν με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία, ανακοίνωσε το γραφείο του Σούνακ.

“Ο πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός Τριντό υπογράμμισαν τη σημασία μιας ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσαν πύραυλοι στην Πολωνία χθες”, σημείωσε το γραφείο του Σούνακ, αφού οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι από την Ινδονησία όπου βρίσκονται για τη σύνοδο της G20.

“Υπογράμμισαν ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή του (σ.σ. Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν ξεκάθαρα ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία”.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Πάβελ Γιαμπλόνσκι δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα είναι ασφαλής επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά προειδοποίησε ότι ενδέχεται να σημειωθούν και άλλα αντίστοιχα περιστατικά.

«Η αντίδραση των συμμάχων μας, η απερίφραστη στήριξή τους και η προθυμία τους να σταθούν στο πλάι μας δείχνουν ότι είμαστε πολύ πιο ασφαλείς απ’ όσο αν δεν ήμασταν στο ΝΑΤΟ», επεσήμανε ο Γιαμπλόνσκι μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό RMF FM σήμερα το πρωί.

«Ως χώρα γειτονική της Ουκρανίας ενδέχεται να είμαστε εκτεθειμένοι σε διάφορα περιστατικά, περιλαμβανομένων κάποιων που λαμβάνουν χώρα από λάθος», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του δεν έχει «αδιάσειστα στοιχεία» που να δείχνουν ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, ο οποίος έπληξε αγροτική εγκατάσταση στο χωριό Σεβόντοφ, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.

‘Ολαφ Σόλτς : Τίποτε δεν θα συνέβαινε εάν η Ρωσία δεν είχε εισβάλει 

Να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα, ζήτησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναφερόμενος στους πυραύλους που έπληξαν χθες την ανατολική Πολωνία, προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων. Τόνισε ωστόσο ότι «τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε», εάν δεν υπήρχε η πολεμική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ ανέφερε ότι η «κόκκινη γραμμή» για όλους είναι μια ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα (όπως το περιστατικό στην Πολωνία), οποιοσδήποτε βιαστικός προσδιορισμός της πορείας των γεγονότων, χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής έρευνα, αποκλείεται», δήλωσε ο κ. Σολτς από τη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπαλί και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών διαφόρων χωρών ανταλλάσσουν απόψεις, ενώ αμερικανοί εμπειρογνώμονες θα στηρίξουν τις πολωνικές έρευνες. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούμε την αιτία του χθεσινού περιστατικού, σημείωσε ο καγκελάριος: «Είναι σημαντικό να καταστήσουμε όλοι ταυτόχρονα σαφές -και το κάναμε- ότι όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τον ρωσικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας, χωρίς τους πυραύλους που εκτοξεύονται τώρα συστηματικά και σε μεγάλη κλίμακα κατά των υποδομών της Ουκρανίας».

Αναφερόμενος γενικότερα στα αποτελέσματα της Συνόδου, ο Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «επιτυχία», επισημαίνοντας ότι «επετεύχθησαν εδώ συμφωνίες οι οποίες ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες».

Επιπλέον, ανέφερε, «είναι καλό το γεγονός ότι έγιναν εδώ ξεκάθαρες δηλώσεις για τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Όλα τα κράτη – μέλη, συνέχισε, ξεκαθάρισαν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων θα ήταν απαράδεκτη. «Όλοι τράβηξαν πολύ έντονα αυτή την κόκκινη γραμμή», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεισφορά του Βερολίνου στις σχετικές συζητήσεις πριν από τη Σύνοδο.

Ειδικά σχετικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο κ. Σολτς δήλωσε ότι «με την πολιτική του, είναι σχεδόν μόνος στον κόσμο, χωρίς ισχυρούς συμμάχους» και επισήμανε τη στάση χωρών όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, οι οποίες, όπως είπε, βοήθησαν τους ηγέτες της G20 να βρουν «εκπληκτικά σαφείς λέξεις» για τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί στον κόσμο οι οποίοι δεν πιστεύουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι σωστός, ακόμη και αν για διάφορους λόγους απείχαν από τις σχετικές ψηφοφορίες των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.

Η Κίνα ζητά ψυχραιμία 

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να “διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η Μάο Νινγκ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενη στην πτώση πυραύλου στην Πολωνία, σε περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Αθήνα 984

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα