Η χθεσινές εκρήξεις στο πολωνικό χωριό Σεβόντοφ και ο θάνατος δυο Πολωνών πολιτών, ήταν η πρώτη από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στρατιωτική ενέργεια σε έδαφος χώρας μέλους του ΝΑΤΟ. Όποια κι αν είναι η έκβαση των ερευνών που πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή πτώσης του πυραύλου, η δοκιμασία για τα αντανακλαστικά, την ενότητα, την ομοθυμία και την σύνεση της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Δύσης απέναντι στην ρωσική απειλή, είναι μεγάλη.
Εάν επιβεβαιωθούν τα πρώτα ευρήματα των Αμερικανικών υπηρεσιών που δείχνουν ότι ο πύραυλος που έπεσε χθες σε πολωνικό έδαφος εκτοξεύθηκε από τον Ουκρανικό στρατό, προκειμένου να θέσουν ρωσικό πύραυλο εκτός τροχιάς, περιορίζεται ο κίνδυνος απότομης κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στη Δύση και τη Μόσχα . Ταυτόχρονα απομακρύνεται το σενάριο για ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης του ΝΑΤΟ, στη βάση του άρθρου 4 και τελικά την ενεργοποίηση του άρθρου 5.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της G7 καταδίκασαν τις «βάρβαρες πυραυλικές επιθέσεις» της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετά την έκτακτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Μπαλί ενώ συζήτησαν για την χθεσινή έκρηξη εκφράζοντας τη πλήρη στήριξη και βοήθεια προς τη Βαρσοβία και τη συνεχιζόμενη έρευνα της και για τα επόμενα βήματα, ενώ σήμερα το πρωί συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ.
Με εξαίρεση την σπουδή που επέδειξε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών και το Κίεβο να αποδώσουν χωρίς την απαραίτητη έρευνα την προέλευση του πυραύλου στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οι χώρες μέλη της Συμμαχίας και κυρίως οι ΗΠΑ επέδειξαν ψυχραιμία παρά το ότι ένα μπαράζ 100 και πλέον ρωσικών πυραύλων έπληξε χθες την Ουκρανία ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος κορυφής της G20 στο Μπαλί
Η πρώτη ψύχραιμη φωνή για την διενέργεια «έρευνας σε βάθος» ήταν αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ. Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για τις πληροφορίες όσον αφορά την θανάσιμη έκρηξη στην Πολωνία, που σύμφωνα με τη Βαρσοβία πιθανόν οφειλόταν σε πύραυλο ρωσικό κατασκευής.
Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.
Η δεύτερη επείγουσα ενημέρωση ήταν αυτή του Αμερικανού προέδρου με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ, έκανε γνωστό χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος, εν μέσω έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων μετά τις εκρήξεις στην Πολωνία.
Ο κ. Μπάιντεν συζήτησε και με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα ο οποίος επισης σε δηλωση του συστησε ψυχαριμάι και διευκρινησε ότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί στοιχεία για την ταυτότητα του πυραύλου.
Αμέσως μετά και ενώ ομάδες εμπειρογνωμόνων κατευθύνονταν στην Πολωνία ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα προεδρεύσει σήμερα σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία που αποδόθηκαν κατ αρχην και με βάση τις πληροφορίες από την Πολωνία και τα πολωνικά ΜΜΕ σε ρωσικούς «αδέσποτους» πυραύλους .
«Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουγκέσκου, καθώς πληροφορίες που είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτες εκαναν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς.
Δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί γατί το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας έσπευσε να επιβεβαιώσει επισήμως τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή :
«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».
Έκκληση ψυχραιμίας απηύθυνε το βράδυ χθες η προεδρία της Γαλλίας ζητώντας να επιδειχθεί η «μέγιστη σύνεση» όσον αφορά το ποιος εκτόξευσε τους πυραύλους που έπεσαν χθες στην Πολωνία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δυο άνθρωποι, καθώς «πολλές χώρες» της περιοχής διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό, προειδοποιώντας εναντίον του «μεγάλου κινδύνου κλιμάκωσης» του πολέμου στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.
«Το λογικό είναι να προσεγγίσουμε το ζήτημα με τη μέγιστη σύνεση (…). Πολλές χώρες διαθέτουν τέτοιου είδους οπλισμό και άρα ο προσδιορισμός του τύπου του πυραύλου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι εντοπίσαμε τον δράστη» των εκτοξεύσεων, εξήγησε το Ελιζέ σε ανακοίνωσή του.
Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, είχε επείγουσες επαφές με τους επικεφαλής της διπλωματίας της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα «Δεσμευτήκαμε να συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε στενά τις επόμενες ημέρες καθώς η έρευνα θα προχωρά και θα προσδιορίζουμε τα επόμενα βήματα», ανέφερε μέσω Twitter ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη σύνοδο της G20.
Το Μπαλί μετατράπηκε χθες σε θέατρο επειγουσών διπλωματικών επαφών υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Μπαιντεν . Στο πλαίσιο αυτό χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής – ώρα Ελλάδος – έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αναφέρει η κοινή ανακοίνωσή τους . Ταυτόχρονα στην Βαρσοβία ο εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μίλλερ ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία επαλήθευσης της ανάγκης ενεργοποίηση του άρθρου 4 της στρατιωτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ. ” Πριν από λίγο αποφασίσαμε να επαληθεύσουμε εάν υπάρχουν έδαφος για την έναρξη διαδικασιών βάσει του άρθρου 4 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού ” δήλωσε ο Πολωνός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να αυξηθεί η στρατιωτική ετοιμότητα ορισμένων μονάδων μάχιμης ετοιμότητας
Σύμφωνα με το άρθρο 4, όταν ένα κράτος μέλος αισθάνεται ότι απειλείται από άλλη χώρα ή τρομοκρατική οργάνωση, μπορεί να ενεργοποιήσει επίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ των 30 κρατών μελών. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων συζητείται η εγκυρότητα της απειλής και τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα.
Ωστόσο, το άρθρο 4 δεν διασφαλίζει καμία δράση κατά της πιθανής απειλής που αναφέρουν τα κράτη μέλη. Το άρθρο 4 ενεργοποιήθηκε πέρυσι όταν οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση από τη Συρία. Ενώ το ΝΑΤΟ ξεκίνησε διαβουλεύσεις, δεν έγινε καμία ενέργεια.
Αθήνα 984