back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ζελένσκι: Η έκρηξη στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο – Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine.

Είπε ότι πιστεύει ότι η χθεσινή έκρηξη προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, προσθέτοντας ότι βασίζει τα συμπεράσματά του σε αναφορές του ουκρανικού στρατού τις οποίες «δεν μπορεί παρά να εμπιστευθεί».

Ο Ζελένσκι θεωρεί πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Ζελένσκι: Η Μόσχα δεν έχει προτείνει στο Κίεβο ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι δήλωσε επίσης σήμερα ότι η Ρωσία δεν έχει κάνει καμία πρόταση για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Κίεβο.

«Δεν επικοινωνούνε μαζί μας» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο.

ΗΠΑ: Ουκρανικός ο πύραυλος

“Ακόμη συγκεντρώνουμε πληροφορίες. Ωστόσο, δεν έχουμε βρει κάτι που να αντικρούει την προκαταρκτική αξιολόγηση του Προέδρου Ντούντα ότι αυτή η έκρηξη, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται σε πύραυλο της ουκρανικής αεράμυνας ο οποίος, δυστυχώς, προσέκρουσε στην Πολωνία.

Όποια κι αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, όλος ο πλανήτη γνωρίζει ότι η Ρωσία φέρει την απόλυτη ευθύνη για αυτό το περιστατικό. Η Ρωσία εξαπέλυσε, για μία ακόμη φορά, μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων εναντίον της Ουκρανίας, οι οποίες στόχευαν υποδομές αμάχων.

Η εσκεμμένη βαναυσότητα της Ρωσίας εντείνει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν το ακλόνητο δικαίωμα της Ουκρανίας να αμύνεται”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Η Βουδαπέστη επικρίνει τον Ζελένσκι για τη στάση του στο περιστατικό με την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία

Η ουγγρική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε «ένα κακό παράδειγμα» υποστηρίζοντας ότι ο πύραυλος που σκότωσε δύο ανθρώπους σε ένα πολωνικό χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν ρωσικός.

«Σε μια τέτοια κατάσταση, οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν υπεύθυνα», είπε σε δημοσιογράφους ο Γκέργκελι Γκιούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Αλλά «ο Ουκρανός πρόεδρος, κατηγορώντας αμέσως τους Ρώσους, έκανε λάθος, έδωσε ένα κακό παράδειγμα», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας εν αντιθέσει την επιφυλακτική στάση που κράτησαν η Πολωνία και οι ΗΠΑ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα