2.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

2.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

Διπλωματικό επεισόδιο με Δένδια στη Λιβύη – Ακυρώθηκε η επίσκεψη στην Τρίπολη – Ο ‘Ελληνας ΥΠΕΞ στη Βεγγάζη

spot_imgspot_img

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον πρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι στην Τρίπολη. Λίγα λεπτά μετά την προσγείωση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών ζήτησε την άμεση απογείωση του για τη Βεγγάζη, καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία για μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.  Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίσθηκε κανονικά.

Εν τω μεταξύ, συνέχεια στο διπλωματικό επεισόδιο που εκτυλίχθηκε το πρωί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης  φέρεται να δίνει το λεγόμενο Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  ανακαλώντας τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα. Μιλώντας στο πρακτορείο «Αναντολού», ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι, τον οποίο αρνήθηκε τελικώς να συναντήσει ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, είπε ότι ο επιτετραμμένος της Ελλάδας στην Τρίπολη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών (της Λιβύης) και λήφθηκε η απόφαση να ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της Λιβύης στην Αθήνα πίσω για διαβουλεύσεις.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.

Μάλιστα οι λιβυκές αρχές δεν έδιναν την άδεια να πετάξει το αεροσκάφος στον εναέριο χώρο της Λιβύης. Αποφασίστηκε λοιπόν η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας και στη συνέχεια το αεροσκάφος με την ελληνική αποστολή να πετάξει πάνω από την Ανατολική Λιβύη, και έτσι να φτάσει στη Βεγγάζη.

Η ελληνική αποστολή χρειάστηκε να περιμένει για περισσότερο από μία ώρα μέσα στο αεροπλάνο και, αφού εγκρίθηκαν τα νέα σχέδια πτήσης, το αεροπλάνο που μετέφερε τον κ. Δένδια αναχώρησε για τη Βεγγάζη, όπου ο Έλληνας ΥΠΕΞ  παρέδωσε 30.000  εμβολίων Covid-19 στις αρμόδιες αρχές και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για τη συνεισφορά της Ελλάδας στην αποκατάσταση του λιμανιού της Βεγγάζης.

Επίσης, θα συναντηθεί με τον στρατάρχη Καλίφα Χαφτάρ, με ομάδα προέδρων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά».

Νωρίτερα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν λόγο για «φάουλ πλέι», ενώ σημείωναν πως οι λιβυκές Αρχές θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση, με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μανγκούς, η οποία είναι υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Θέση της Αθήνας, με την οποία ευθυγραμμίζεται και η Αίγυπτος, είναι η πως η θητεία της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει λήξει και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση της Τρίπολης είναι προσωρινή με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στη συνέχεια στη Βεγγάζη, όπου πραγματοποιήθηκε και η τελετή για τη δωρεά 30.000 εμβολίων κατά της Covid-19. Όπως επεσήμανε ο υπουργός, η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό στις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, δωρίζοντας επιπλέον εμβόλια, σε συνέχεια δωρεάς 200.000 εμβολίων τον Αύγουστο του 2021.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να δωρίσει ακόμα περισσότερα εμβόλια, όσα μπορεί να απορροφήσει η Λιβύη», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Είναι μια κίνηση για το κοινό καλό και ένα αγαθό στο οποίο όλοι οι πολίτες στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση» επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε συναντήσει στην πρώτη του επίσκεψη.

Τι απαντά το Λιβυκό ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Libya Review» το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει πως ο «Νίκος Δένδιας έφτασε στην Τρίπολη αλλά αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο και λίγο αργότερα αποφάσισε να αναχωρήσει. Η υπουργός Εξωτερικών Najla Al-Mangoush τον περίμενε για να τον υποδεχτεί». Μάλιστα, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως «καταδικάζουμε την πράξη αυτή και θα αναλάβουμε δράση».

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img