back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Καιρίδης: Οι Αμερικανοί έχουν μυστικές συνομιλίες με τους Ρώσους για να φτάσουμε στο τέλος του πολέμου

Διαβάστε επίσης

«Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας. Σε κάθε περίπτωση από τα Χριστούγεννα και μετά δεν μπορεί κανείς να μιλάει για πρόωρες εκλογές καθώς θα έχουν ήδη εξαντληθεί τα 3,5 χρόνια της τετραετούς θητείας της κυβέρνησης», δήλωσε ο Βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Σχετικά με την πορεία του ρωσοτουρκικού πολέμου, σημείωσε: «Οι Αμερικανοί έχουν μυστικές συνομιλίες με τους Ρώσους για να φτάσουμε στο τέλος αυτού του πολέμου κάτι που ενοχλεί τους Ουκρανούς οι οποίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν κάποιον συμβιβασμό. Δεν είναι έτοιμοι να δεχτούν τον ακρωτηριασμό της χώρας τους και μάλιστα σε μια στιγμή που προελαύνουν και το ηθικό τους είναι αναπτερομένο».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των πρόσφατων αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών και τον απόηχό τους, σημείωσε : «Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να κερδίσουν την πολυπόθητη , απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Είναι όμως μια πολύ ισχνή πλειοψηφία και το συνολικό κέρδος τους είναι περιορισμένο σε 5-6 έδρες και δεν έχει καμία σχέση με το ”τσουνάμι” που φοβόντουσαν κάποιοι. Υπάρχει μεγάλη ανακούφιση στην Ευρώπη τόσο για την ήττα των αντιδημοκρατικών δυνάμεων που αρνούνταν το αποτέλεσμα του 2020 όσο και για το γεγονός ότι ο Μπάιντεν βγαίνει σχετικά ενισχυμένος, επομένως η ευρωατλαντική σχέση παραμένει ισχυρή».

Ερωτηθείς ποιος εκτιμά ότι είναι ο αντίκτυπος των αμερικανικών εκλογών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε το γεγονός ότι στο πρόσωπο του Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος επιστρέφει στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η Ελλάδα έχει έναν σημαντικό σύμμαχο εντός του Κογκρέσου.

«Ήδη προχώρησε σε πολύ σκληρές δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα που έχει η γειτονική χώρα κυρίως στις σχέσεις της με το Κογκρέσο. Εξάλλου, η όποια απόφαση σχετικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 θα ληφθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας όπου ο Μενέντεζ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει. Επομένως δεν βλέπω πως μπορεί να βγει η Τουρκία από αυτό το αδιέξοδο».

Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο Ερντογάν «δηλητηριάζει​» τον τουρκικό λαό σε βάρος της χώρας μας και καλλιεργεί ένα φιλοπολεμικό κλίμα, βάζοντας εμπόδια στις ήδη επιβαρυμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Η έλλειψη διαύλων επικοινωνίας δημιουργεί συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε ένα ατύχημα στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση πρόκειτιαι για μια απαράδεκτη συμπεριφορά την οποία δεν έχουμε δε ποτέ στο παρελθόν σε τέτοια διάρκεια και ένταση», εκτίμησε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα