13.9 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

13.9 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Η Γερμανία θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μαλί το αργότερο τέλη του 2023

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Γερμανίας λογαριάζει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Μαλί «το αργότερο στα τέλη του 2023», βάζοντας τέλος στη συμμετοχή τους στην ειρηνευτική αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη χώρα του Σαχέλ, τη MINUSMA, δήλωσε χθες Τετάρτη γερμανική κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι γερμανοί στρατιώτες θα τερματίσουν την εμπλοκή τους στην επιχείρηση των κυανοκράνων του ΟΗΕ MINUSMA το αργότερο στα τέλη του 2023», δήλωσε η πηγή αυτή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αρκετές χώρες επανεξετάζουν τη συμμετοχή τους στη MINUSMA, εξαιτίας του ότι η αστάθεια αυξάνεται. Οι δυτικοί καταγγέλλουν κυρίως την παρουσία μισθοφόρων της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, κατόπιν πρόσκλησης της στρατιωτικής χούντας που κυβερνά το Μαλί από το 2020, παρά τις διαψεύσεις της Μπαμακό.

Η καταρχήν συμφωνία για την απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων κλείστηκε από την καγκελαρία, τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, σύμφωνα με την πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οριστική απόφαση θα ληφθεί την ερχόμενη Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία θα προεδρεύσει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, πρόσθεσε.

Άλλη πηγή, προσκείμενη στο ΥΠΕΞ, επισήμανε από την πλευρά της ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Στη MINUSMA είναι ενταγμένοι κάπου 1.100 στρατιωτικοί της Μπούντεσβερ. Η εντολή της ειρηνευτικής αποστολής, που σχηματίστηκε το 2013, όριζε πως θα συνέβαλε στη σταθεροποίηση της κατάστασης ασφαλείας στο κράτος του Σαχέλ, το οποίο αιματοκυλίζει η δράση τζιχαντιστών.

Η εντολή των γερμανικών δυνάμεων στο Μαλί εκπνέει στα τέλη του Μαΐου του 2023. Όταν αποφασίστηκε από τη γερμανική κάτω Βουλή η παράτασή της, την άνοιξη, μέλη της Μπούντεσταγκ πρόσθεσαν, για πρώτη φορά, ρήτρα εσπευσμένης αποχώρησης σε περίπτωση που η ασφάλεια των μελών της Μπούντεσβερ δεν είναι πλέον εγγυημένη.

Το κυριότερο στρατόπεδο των γερμανικών δυνάμεων στο Μαλί βρίσκεται στην πόλη Γκαό (ανατολικά). Εντέλλονται ιδίως να φυλάσσουν το αεροδρόμιο.

Ωστόσο, οι πτήσεις αναγνώρισης για την ασφάλεια των περιπόλων της Μπούντεσβερ διακόπηκαν επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, λόγω εντάσεων με το στρατιωτικό καθεστώς ή διοικητικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, οι αρχές του Μαλί δεν χορηγούν πλέον άδειες στον γερμανικό στρατό για να εκτελεί πτήσεις αναγνώρισης με UAVs από την 11η Οκτωβρίου. Οι πτήσεις αναγνώρισης είναι «απόλυτα απαραίτητες», τόνισε χθες Τετάρτη εκπρόσωπός του.

«Αυτό ασφαλώς έχει συνέπειες για την εκτέλεση της αποστολής μας· μας περιορίζει σημαντικά», πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε στα μέσα Αυγούστου πως έχει στη διάθεσή της πληροφορίες κατά τις οποίες είναι παρόντες Ρώσοι στο αεροδρόμιο της Γκαό.

Η Βρετανία και η Ακτή Ελεφαντοστού, ακολουθώντας άλλα κράτη, ανακοίνωσαν επίσης αυτή την εβδομάδα την προσεχή απόσυρση των στρατευμάτων που ανέπτυξαν στο Μαλί.

Η Γαλλία —η χώρα που πρωτοστάτησε στη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, ιδίως με την αποστολή Μπαρχάν— και οι ευρωπαίοι εταίροι της ανακοίνωσαν τον Φεβρουάριο την απόσυρση των δυνάμεών τους. Οι τελευταίοι γάλλοι στρατιωτικοί εγκατέλειψαν τη χώρα το καλοκαίρι, έπειτα από εμπλοκή που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία.

Η MINUSMA, δύναμη περίπου 12.000 στρατιωτικών, είναι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ που έχει υποστεί μακράν τις περισσότερες απώλειες.

Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις περί αποχωρήσεων στρατευμάτων των δυτικών κρατών εγείρουν φόβους σε διπλωματικούς κύκλους το τελευταίο διάστημα πως η βία στο Μαλί θα κλιμακωθεί, οι τζιχαντιστές θα ενισχυθούν και η περιφέρεια θα αποσταθεροποιηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα