back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Βόρεια Κορέα κεντρικό θέμα στη συνάντηση των ηγετών Κίνας-Ιαπωνίας

Διαβάστε επίσης

O πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φόυμιο Κισίντα, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου APEC στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και συζήτησαν για την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν.

Πρόκειται για την πρώτη διά ζώσης συνάντηση ηγετών των δύο χωρών, εδώ και τρία χρόνια, και η πρώτη για τον Κισίντα ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του, πέρυσι.

Κισίντα: H Κίνα να πάρει θέση έναντι της Βόρειας Κορέας

Ο Κισίντα εξέφρασε τις σοβαρές ανησυχίες της Ιαπωνίας για τα ζητήματα ασφαλείας της περιοχής, κάνοντας ειδική αναφορά στις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

“Αναφορικά με την Βόρεια Κορέα, εξέφρασα την προσδοκία μας ότι η Κίνα θα διαδραματίσει ρόλο, μεταξύ άλλων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Κισίντα μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας τους.

Μία από τις πολλαπλές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου. Ένας άλλος πύραυλος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας.

Τον Μάιο, η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν veto σε μία πρόταση της οποίας ηγούνταν οι ΗΠΑ για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Βόρεια Κορέα.

Ανησυχία της Ιαπωνίας για την Ταϊβάν

Παράλληλα, ο Κισίντα εξέφρασε την ανησυχία του, όπως ανέφερε, για “τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, περιλαμβανομένων εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων”. Τον Αύγουστο, η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στην Ταϊβάν που εκτιμάται ότι έπεσαν εντός της ιαπωνικής ΑΟΖ. “Επεσήμανα την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν”, είπε.

Επιπλέον, συνομίλησε με τον Σι για την κατάσταση στην Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, περιλαμβανομένων των Νήσων Σενκάκου, τα οποία βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση και διεκδικούνται από την Κίνα.

Ο ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν την μεταξύ τους επικοινωνία στο πεδίο της ασφάλειας και ότι επανέλαβε την θέση της Ιαπωνίας αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κράτηση ιαπώνων υπηκόων στην Κίνα.

Ο Σι καλεί αφήνει σαφή υπονοούμενα για τις ΗΠΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές πρέπει αποφύγουν την σύγκρουση και την αντιπαράθεση, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

“Αναφορικά με το ζήτημα των θαλάσσιων και εδαφικών διενέξεων, οφείλουμε να επιδείξουμε αφοσίωση στην αρμόζουσα διαχείριση των διαφωνιών”, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Ο Σι -κάνοντας μίας έμμεση αναφορά στις ΗΠΑ- υπογράμμισε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού δεν είναι η ‘πίσω αυλή’ κανενός και δεν πρέπει να μετατραπεί σε αρένα ανταγωνισμού ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις. “Δεν πρέπει να επιτραπεί καμία προσπάθεια εξαπόλυσης ενός νέου Ψυχρού Πολέμου”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Οι μονομερείς πρακτικές και ο προστατευτισμός πρέπει να απορρίπτονται από όλους. Οποιαδήποτε προσπάθεια πολιτικοποίησης και εργαλειοποίησης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων πρέπει να απορρίπτονται από όλους”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα