Η έναρξη του Συνεδρίου “Τα Επόμενα 50 χρόνια. Το μέλλον της παγκόσμιας κληρονομιάς και οι σύγχρονες προκλήσεις. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας” πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Όντρε Αζουλέ στις ομιλίες τους αναφέρθηκαν στο μέλλον τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση και ο υπερτουρισμός απειλούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ελλάδας
«Η κλιματική κρίση και ο υπερτουρισμός αποτελούν τις δύο βασικές απειλές για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Ελλάδας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η UNESCO, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από τη Σύμβαση για την Προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη διάθεση ευρωπαϊκών πόρων για την προστασία μοναδικών μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, αλλά και των δασών που τους περιβάλλουν.
«Μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» κατά τον Πρωθυπουργό, για την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομία και τη γεωπολιτική προοπτική.
Για τον υπερτουρισμό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για επέκταση της τουριστικής περιόδου, αλλά και τον περιορισμό των επισκεπτών ανά ημέρα, αναφέροντας το παράδειγμα της Σαντορίνης.
Μενδώνη: Kαθήκον μας να κεφαλαιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε
«Η σημερινή επετειακή συνάντηση, στην οποία εκπροσωπούνται στο υψηλότατο επίπεδο τα κράτη-μέλη της Σύμβασης τα κράτη μέλη της σύμβασης, και της Ελλάδας εκπροσωπούμενης, επίσης, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από υψηλό συμβολισμό, έχει και άκρως ουσιαστική βαρύτητα και σημασία για το μέλλον των πολιτιστικών και φυσικών μνημείων παγκοσμίως», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Καλούμαστε να πραγματοποιήσουμε έναν απολογισμό των πεπραγμένων των προηγούμενων πενήντα ετών, να εορτάσουμε τα σημαντικά ε-πιτεύγματα και τις μεγάλες κατακτήσεις, αλλά και να αναστοχαστούμε τις τυχόν ανεπάρκειες, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις μας στον δύσκολο και απαιτητικό κοινό αγώνα για την προστα-σία της παγκόσμιας κληρονομιάς», πρόσθεσε.
«Ευκαιρία και καθήκον μας είναι να αξιολογήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήθηκε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το πλαίσιο, οι στόχοι και οι πολι-τικές εφαρμογής της Σύμβασης και των εργαλείων της, όπως ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρο-νομιάς, παραμένουν ισχυρά, επίκαιρα και αντιπροσωπευτικά, με ισότιμη και ισόρροπη παρου-σίαση όλων των πολιτισμών και όλων των γεωγραφικών περιοχών του πλανήτη», ανέφερε η Λίνα Μενδώνη.
Τέλος, η γενική διευθύντρια UNESCO Όντρε Αζουλέ, στον λόγο της, αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης της παγκόσμιας κοινότητας γύρω από ένα παγκόσμιο κληροδότημα με στόχο την μελέτη, την προστασία και την μετάδοσή του στις επόμενες γενιές.
Στην ομιλία της η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, μεταξύ άλλων, επισήμανε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελλάδα, ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και φυσικά την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μενδώνη, για τη διοργάνωση του συνεδρίου σε έναν τόπο τόσο μοναδικό. Η συζήτηση που θα διεξαχθεί έρχεται ως επιστέγασμα των επαφών μιας χρονιάς, πολύ σημαντικής για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Με την υπογραφή της Συνθήκης το 1972, δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο, το οποίο βοήθησε όλους να ακολουθήσουμε μία νέα ηθική, μία νέα δεοντολογία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δεοντολογία αυτή γεννήθηκε μέσα από αυτή τη Συνθήκη. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τον δρόμο που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία 50 χρόνια.
Όμως, χρειάζεται να γίνει και μία κριτική προσέγγιση όσων έχουν γίνει μέχρι τώρα, να δούμε τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας. Για τον λόγο αυτό, ως UNESCO, έχουμε κάνει πολλές διαβουλεύσεις με κράτη-μέλη και φορείς συναφείς με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από αυτόν τον διάλογο έχουν προκύψει τρία διακυβεύματα, τρεις προκλήσεις. Υπάρχουν κράτη μέλη που δεν έχουν εντάξει κανένα μνημείο στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Αφρική, όπου 12 κράτη μέλη δεν έχουν κανένα μνημείο στον κατάλογο. Σε αυτά τα κράτη μέλη θα παράσχουμε τεχνική υποστήριξη, προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν τουλάχιστον μία υποψηφιότητα μέχρι το 2030.
Η δεύτερη πρόκληση είναι να συνεχίσουμε το έργο μας σε επίπεδο προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, να την κατανοήσουμε καλύτερα και να τη μεταδώσουμε στις επόμενες γενιές. Η τρίτη πρόκληση σχετίζεται με το ζήτημα της προστασίας καθώς το περιβαλλοντικό αλλά και το τουριστικό αποτύπωμα είναι πολύ έντονο με αποτέλεσμα πολλά μνημεία να έχουν θιγεί. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι υπάρχουν σημαντικές πτυχές που επηρεάζουν και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απειλή αυτή είναι εδώ και είναι μία πραγματικότητα. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου με αποτελεσματικό τρόπο να μπορέσουμε να προστατεύσουμε το αποτύπωμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς γιατί το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο. Ευχαριστώ πολύ την Ελλάδα που μας φιλοξενεί εδώ στους Δελφούς, την πόλη των Μαντείων».
Νάνσυ Αγγελοπούλου