back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Ζελένσκι διαφωνεί με την Ουάσιγκτον – Ζητά πρόσβαση στις έρευνες για τον πύραυλο στην Πολωνία

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά να δοθεί στους Ουκρανούς εμπειρογνώμονες πρόσβαση σε “όλα τα δεδομένα” που διαθέτουν οι Δυτικοί εταίροι, καθώς και να τους επιτραπεί να επισκεφθούν την τοποθεσία της έκρηξης που προκάλεσε ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία, κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

“Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις λεπτομέρειες, το κάθε τι”, υπογράμμισε. “Να γιατί πρέπει οι ειδικοί μας να συμμετάσχουν στο έργο της διεθνούς έρευνας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν οι εταίροι μας, όπως και (να τους επιτραπεί να μεταβούν) στον τόπο της έκρηξης”, δήλωσε στο χθεσινοβραδινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Ο Ζελένσκι,  επιμένει ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος ανήκει στη Ρωσία, αντικρούοντας το ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον που εκτιμούν πως επρόκειτο για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Την αξίωση για πρόσβαση των Ουκρανών εμπειρογνωμόνων στο σημείο της έκρηξης του πυραύλου στην ανατολική Πολωνία υπέβαλε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας. Η Ουκρανία ζητεί τη διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους λέγοντας ότι διαθέτει αποδείξεις για «ρωσικό ίχνος» πυραύλου.

Από την πλευρά του ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, εξέθεσε το αφήγημα, που υιοθετούν αρκετοί στην Δύση, σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη (ανεξαρτήτως της προέλευσης του πυραύλου) φέρει η επιτιθέμενη Ρωσία Ο Ουκρανός αξιωματούχος λέει ότι η Ρωσία φέρει την ευθύνη για οποιαδήποτε «περιστατικά με πυραύλους» μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Κατά την γνώμη μου, είναι αναγκαίο να ακολουθήσουμε μία και μοναδική λογική. Ο πόλεμος ξεκίνησε και διεξάγεται από την Ρωσία. Η Ρωσία πλήττει μαζικά την Ουκρανία με πυραύλους Cruise. Η Ρωσία έχει μετατρέψει το ανατολικό τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου σε απρόβλεπτο πεδίο μάχης. Πρόθεση, μέσα εκτέλεσης, κίνδυνοι, κλιμάκωση -όλα αυτά προέρχονται μόνο από την Ρωσία. Και δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξήγηση για οποιαδήποτε περιστατικά με πυραύλους», ανέφερε.

«Όταν μία επιτιθέμενη χώρα εξαπολύει εσκεμμένη μαζική πυραυλική επίθεση κατά ολόκληρου του εδάφους μίας μεγάλης χώρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τα πεπαλαιωμένα σοβιετικά όπλα (πυραύλους κλάσης X), μία τραγωδία θα προκύψει αργά ή γρήγορα σε εδάφη άλλων χωρών», εκτίμησε ο ίδιος.

Σε χωριστή ανάρτησή του στο Twitter, ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος δηλώνει ότι είναι καιρός για την Ευρώπη να «κλείσει τον ουρανό» επάνω από την Ουκρανία: «Δεν χρειάζεται να αναζητούνται δικαιολογίες και να αναβάλλονται σημαντικές αποφάσεις».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που από το βράδυ της Τρίτης αμφισβητούσε τις πληροφορίες που δίνονταν από τα Πολωνικά μέσα ενημέρωσης τόνισε ότι πλήγματα υψηλής ακρίβειας πραγματοποιήθηκαν μόνο σε στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας και σε απόσταση όχι πιο κοντά από 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία, ενώ πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού δεν σημειώθηκαν χτυπήματα στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα