back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας – Αναζητώνται αξιόπιστοι συνομιλητές

Διαβάστε επίσης

Κρίσιμης σημασίας αξιολογείται από την Ελλάδα το σημερινό ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη.

Πρόσφατα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός είχε διατυπώσει τη βασική επιδίωξη της Ελλάδας να κάνει διπλωματικό άνοιγμα στη βορειοαφρικανική χώρα «Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες. (…) Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης» δήλωσε στη πρόσφατη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνέδεσε την αναφορά του αυτή τόσο με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο όσο και με την έναρξη των σεισμικών ερευνών νότια της Πελοποννήσου και δυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία ExxonMobil – Hellenic Energy την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια σε Τρίπολη και Βεγγάζη έχει στόχο να διερευνήσει τις προθέσεις της Λιβύης αναζητώντας παράλληλα αξιόπιστους συνομιλητές προκειμένου να απαντηθεί η διαρκής προσπάθεια εκ μέρους της Άγκυρας να διατηρήσει την ισχυρή παρουσία και επιρροή της λόγω και του πολιτικού «κενού» που υπάρχει εδώ και μήνες στη χώρα με την προσωρινή κυβέρνηση Ντμπέιμπα.

Σημαντικές κρίνονται για τον λόγο αυτό οι επαφές που θα έχει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στη Λιβύη καθώς μεταξύ άλλων θα γίνει δεκτός στην Τρίπολη από τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Menfi, ενώ τη συνέχεια θα μεταβεί στη Βεγγάζη για δεύτερη φορά καθώς την είχε επισκεφθεί και τον Απρίλιο του 2021, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έχει καταδικάσει δημόσια τόσο τα τουρκολιβυκά μνημόνια τόσο για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες όσο και το πρόσφατο που αφορά στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Πρόσφατα και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε υπόμνησή του ανέφερε ότι η προσωρινή κυβέρνηση στη Τρίπολη δεν έχει δικαίωμα υπογραφής σε συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ομάδα Λίβυων εμπειρογνωμόνων απέστειλε επιστολή στη Βουλή και στο Ανώτατο Συμβούλιο του κράτους σχετικά με τις πρόσφατες συμφωνίες εκφράζοντας την ανησυχία τους για ασάφειες στη διαχείριση των φυσικών πόρων και του πετρελαίου, ενώ ζητούν ακύρωση των πρόσφατων τουρκολιβυκών μνημονίων.

Πέραν των συνομιλιών με σκοπό να διερευνηθεί η πρόθεση της Λιβύης για μια μελλοντική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας ο κ Δένδιας στις επαφές του στη Λιβύη θα συζητήσει και τις σχέσεις με την Ε.Ε, το μεταναστευτικό αλλά και τις ευρύτερες εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης και το κρίσιμο για τη βορειοαφρικανική χώρα θέμα των εκλογών και συγκεκριμένα, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών τους, το συντομότερο δυνατόν.

Κατά την επίσκεψη στη Βεγγάζη θα πραγματοποιηθεί επίσης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του κορωνοϊού COVID-19. Κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδος σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του Λιμένα της Βεγγάζης. Ο λιμένας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα