back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την «Κιβωτό» και τις προνοιακές δομές

Διαβάστε επίσης

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών αναμένεται να μπουν οι δομές φιλοξενίας ανηλίκων, υπό την βαριά σκιά των καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με περιστατικά κακοποίησης παιδιών που φιλοξενούσε η “Κιβωτός του Κόσμου”.

Το πλαίσιο λειτουργίας των δομών πρόνοιας, θα τεθεί στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιοι, σήμερα φιλοξενούνται περισσότερα από 1.500 παιδιά σε 82 δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές παιδικής προστασίας σε ολόκληρη την χώρα.

Παράλληλα, τουλάχιστον 72 παιδιά διαμένουν σε νοσοκομεία της Αττικής, έπειτα από εισαγγελική εντολή, ενώ βάσει των στοιχείων του υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων πριν από μια τριετία είχαν φθάσει τα 340.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, έως τον περασμένο Μαϊο, οπότε και ψηφίστηκε νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, ο έλεγχος ήταν ανεπαρκής.

Πλέον, έχουν τεθεί αυστηροί όροι τόσο σχετικά με την προστασία των παιδιών, όσο και με την υποδομή αλλά και το προσωπικό των μονάδων φιλοξενίας, ενώ προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, αναστολή λειτουργίας ακόμη και οριστική διακοπή λειτουργίας των δομών που αρνούνται να εναρμονιστούν με τις νομοθετικές προβλέψεις ή υπάρχουν αποδεδειγμένα περιστατικά κακοποίησης εντός αυτών.

Ειδικά για την προστασία των παιδιών, ο κοινωνικός σύμβουλος πλέον έχει ελεγκτικό ρόλο, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συγκροτεί μικτά κλιμάκια ελέγχου στα οποία συμμετέχουν και ιατροδικαστές, ώστε να ελέγξει τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Ο κοινωνικός λειτουργός μπορεί να δέχεται ανώνυμα καταγγελίες και να τις προωθεί στις αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, έχει τεθεί σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1107, η οποία δέχεται επώνυμες αλλά και ανώνυμες καταγγελίες καθ΄όλη την διάρκεια του 24ώρου, ολόκληρη την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σταθερό προσανατολισμό αποτελεί η ενίσχυση της υιοθεσίας και της αναδοχής, αλλά και η υποστηριζόμενη αποϊδρυματοποίηση των μεγαλύτερων παιδιών, με στόχο την αυτόνομη διαβίωση τους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα