back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Δομινικανή Δημοκρατία απορρίπτει την κατηγορία των ΗΠΑ για ρατσιστική αντιμετώπιση ταξιδιωτών

Διαβάστε επίσης

Η διπλωματία της Δομινικανής Δημοκρατίας απέρριψε σθεναρά χθες Κυριακή τις αμερικανικές κατηγορίες περί «άνισης μεταχείρισης», με βάση «το χρώμα του δέρματος», ταξιδιωτών ερχόμενων από τις ΗΠΑ από τις υπηρεσίες μετανάστευσης του κράτους της Καραϊβικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Σάντο Ντομίνγκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον θα «αποσύρει» την «αμφιλεγόμενη ανακοίνωση» που δημοσιοποίησε το Σάββατο η αμερικανική πρεσβεία.

«Ταξιδιώτες ανέφεραν ότι υπέστησαν καθυστερήσεις, κρατήσεις, ή ανακρίσεις (…) εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους» και «οι πληροφορίες περί άνισης μεταχείρισης αμερικανών πολιτών από τις αρχές της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι ζήτημα που προκαλεί τη συνεχιζόμενη ανησυχία της πρεσβείας των ΗΠΑ», αναφέρει το κείμενο.

Η διπλωματία της Δομινικανής Δημοκρατίας το απέρριψε.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν παρουσίασε καμία απόδειξη, πέραν ανέκδοτων περιπτώσεων χωρίς ανεξάρτητη επαλήθευση, ότι γίνονται συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατ’ εντολή των αρχών της Δομινικανής Δημοκρατίας», ανέφερε το ΥΠΕΞ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες.

«Όπως παντού στον κόσμο, μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις», αναγνώρισε η διπλωματία της Δομινικανής Δημοκρατίας, ωστόσο «αν αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές» οι περιπτώσεις αυτές «γίνονται αντικείμενο έρευνας» και εάν αποδειχθούν αληθείς οι καταγγελίες επιβάλλονται οι προσήκουσες τιμωρίες, διαβεβαίωσε η ίδια πηγή.

Για την κυβέρνηση στο Σάντο Ντομίνγκο το κείμενο που δημοσιοποίησε η αμερικανική πρεσβεία πλήττει τις «εξαίρετες» σχέσεις των δύο χωρών. «Η Δομινικανή Δημοκρατία δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα γίνονταν τόσο σοβαροί υπαινιγμοί σε βάρος της χώρας μας», ο πληθυσμός της οποίας «μαρτυρά, ‘με το χρώμα του δέρματός του’, ότι πρόκειται για μεγάλο χωνευτήρι φυλών», σημείωσε, «ακόμα λιγότερο από πλευράς ενός συμμάχου που έχει κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις για ξενοφοβική και ρατσιστική συμπεριφορά έναντι μεταναστών και ορισμένων μερίδων του πληθυσμού του».

Θυμίζοντας πως οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απέλαση 20.000 και πλέον πολιτών της Αϊτής, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως «όπως κάθε κυρίαρχη χώρα που επαναπατρίζει αλλοδαπούς αν έχουν μεταναστεύσει παράτυπα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Δομινικανή Δημοκρατία αναγκάστηκε να απελάσει μεγάλο αριθμό αϊτινών μεταναστών».

Η χώρα μοιράζεται με την Αϊτή τη νήσο Ισπανιόλα. Λόγω της τεράστιας διαφοράς στο επίπεδο ζωής, χιλιάδες Αϊτινοί προσπαθούν να μεταναστεύσουν στη γειτονική χώρα. Το Σάντο Ντομίνγκο σκλήρυνε περαιτέρω την πολιτική του έναντι των αϊτινών μεταναστών το τελευταίο διάστημα, μεταξύ άλλων στήνοντας φράκτες με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στα σύνορα.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι από τους 11 εκατ. κατοίκους της Αϊτής, έχουν μεταναστεύσει 3 εκατομμύρια. Επίσημα, ο αριθμός των μεταναστών υπολογίζεται πως είναι 500.000.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα