back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γ. Οικονόμου: Αλλάζει άμεσα η διοίκηση της Κιβωτού του Κόσμου

Διαβάστε επίσης

Η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού του Κόσμου αποφασίστηκε στην σύσκεψη που έγινε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η εξέλιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε διάταξη που έχει ψηφιστεί τον Απρίλιο του 2022.

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών, τις οποίες χαρακτήρισε σοβαρές, και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν την μέγιστη προστασία εντός της δομής όποια εξέλιξη και αν έχει η υπόθεση αυτή. Επανέλαβε εξάλλου ότι ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς διακρίσεις.

Παράλληλα επισήμανε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στην αποιδρυματοποίηση των παιδιών με διαρκή ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το 40% των παιδιών που διαβιούσαν σε ιδρύματα το 2019 είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες.

 

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών οι δομές φιλοξενίας ανηλίκων

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών αναμένεται να μπουν οι δομές φιλοξενίας ανηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους οι αρμόδιοι, σήμερα φιλοξενούνται περισσότερα από 1.500 παιδιά σε 82 δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές δομές παιδικής προστασίας σε ολόκληρη την χώρα.

Επιπλέον, τουλάχιστον 72 παιδιά διαμένουν σε νοσοκομεία της Αττικής, έπειτα από εισαγγελική εντολή, ενώ βάσει των στοιχείων του υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων πριν από μια τριετία είχαν φθάσει τα 340.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, έως τον περασμένο Μάιο, οπότε και ψηφίστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, ο έλεγχος ήταν ανεπαρκής.

Πλέον, έχουν τεθεί αυστηροί όροι τόσο σχετικά με την προστασία των παιδιών, όσο και με την υποδομή αλλά και το προσωπικό των μονάδων φιλοξενίας, ενώ προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, αναστολή λειτουργίας ακόμη και οριστική διακοπή λειτουργίας των δομών που αρνούνται να εναρμονιστούν με τις νομοθετικές προβλέψεις ή υπάρχουν αποδεδειγμένα περιστατικά κακοποίησης εντός αυτών.

Ειδικά για την προστασία των παιδιών, ο κοινωνικός σύμβουλος έχει ελεγκτικό ρόλο, ενώ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συγκροτεί μικτά κλιμάκια ελέγχου στα οποία συμμετέχουν και ιατροδικαστές, ώστε να ελέγξει τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Ο κοινωνικός λειτουργός μπορεί να δέχεται ανώνυμα καταγγελίες και να τις προωθεί στις αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, έχει τεθεί σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή 1107, η οποία δέχεται επώνυμες αλλά και ανώνυμες καταγγελίες καθ΄όλη την διάρκεια του 24ώρου, ολόκληρη την εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σταθερό προσανατολισμό αποτελεί η ενίσχυση της υιοθεσίας και της αναδοχής, αλλά και η υποστηριζόμενη αποϊδρυματοποίηση των μεγαλύτερων παιδιών, με στόχο την αυτόνομη διαβίωση τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής.

Πρόκειται για:

  • Τη μείωση του χρόνου που απαιτείται μέχρι την ένταξη στο εθνικό μητρώο αναδοχής
  • Τη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής από 325 έως 1.200 ευρώ τον μήνα
  • Τη διεύρυνση των ηλικακών ορίων, από 30-60 ετών στα 25-75 έτη με μέγιστη διαφορά του αναδόχου με το παιδί τα 50 έτη.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τις αλλαγές που έχουν γίνει «το 40% των παιδιών που φιλοξενούντο στα ιδρύματα το 2019, είναι τώρα σε ανάδοχες οικογένειες».

Απόστολος Χονδρόπουλος, Δημήτρης Κωστάκος 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα