back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ένας Κούρδος μαχητής νεκρός από ιρανικά πλήγματα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Διαβάστε επίσης

Το Ιράν βομβάρδισε και πάλι στη διάρκεια της περασμένης νύκτας αντιπολιτευόμενες οργανώσεις των Κούρδων του Ιράν που έχουν την έδρα τους στο γειτονικό Ιρακινό Κουρδιστάν, σκοτώνοντας ένα μαχητή αυτών των οργανώσεων, που κατηγορούνται από την Τεχεράνη ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Αυτά τα πλήγματα από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροπλάνα που αποδίδονται στους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του Ιράν, πραγματοποιούνται μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοιους βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν από την Τεχεράνη εναντίον αυτών των οργανώσεων της αντιπολίτευσης που είναι εγκατεστημένες εδώ και δεκαετίες στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν και η εθνικιστική οργάνωση των Κούρδων του Ιράν Κομάλα επιβεβαίωσαν αμφότερα τους βομβαρδισμούς με στόχο εγκαταστάσεις τους.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν και πάλι ιρανικά κουρδικά κόμματα», ανέφεραν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του Ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να αναφέρουν απολογισμό γι’ αυτά τα πλήγματα που σημειώθηκαν πριν από τα μεσάνυκτα.

Το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA μετέδωσε επίσης σήμερα πως έγιναν ιρανικές επιδρομές, αναφερόμενο σε «εκτοξεύσεις πυραύλων και πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροπλάνα» εναντίον «τριών ιρανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Κουρδιστάν» του Ιράκ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα πως έγινε στόχος «πυρών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροπλάνων καμικάζι» στην Κόγε και στην Τζετζνικάν, κοντά στην Αρμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Ο Μπιχζάντ, ένα μέλος των πεσμεργκά (σ.σ.: οι κούρδοι μαχητές), σκοτώθηκε από ιρανικό βομβαρδισμό στην περιφέρεια Κόγε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μπουνταγί, ένας αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Ιράν.

Το κόμμα ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο που δείχνουν πύρινες σφαίρες να υψώνονται μέσα στη σκοτεινή νύκτα.

«Αυτές οι τυφλές επιθέσεις γίνονται σε μια στιγμή που το τρομοκρατικό ιρανικό καθεστώς είναι ανίκανο να σταματήσει τις διαδηλώσεις που γίνονται στο Κουρδιστάν» του Ιράν, τόνισε σε ανακοίνωσή του στο Ίντερνετ το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν, που είναι το παλαιότερο κουρδικό κόμμα του Ιράν, καθώς ιδρύθηκε το 1945.

Αυτοί οι τελευταίοι ιρανικοί βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα μόνο μία ημέρα μετά τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον βάσεων κούρδων ανταρτών του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της. Διεξάγει από τα μέσα των ετών του 1980 ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Εδώ και δεκαετίες διαθέτει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

«Όποια κι αν είναι η πρόθεση της Τεχεράνης όταν στοχοθετεί το Ιρακινό Κουρδιστάν, πρόκειται για μια αποτυχία τόσο της Βαγδάτης όσο και του Αρμπίλ, το γεγονός ότι αφήνουν το έδαφός τους να είναι τόσο ευάλωτο σε ξένες επιθέσεις», έγραψε στο Twitter ο ιρακοκαναδός πολιτειολόγος Χαμζέχ Χαντάντ.

Κουρδιστάν

Οι αρχές της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής λόγο για απώλειες στις πυραυλικές επιθέσεις και τα πλήγματα UAVs που αποδίδονται στους Φρουρούς της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Τη 14η Νοεμβρίου, παρόμοιοι βομβαρδισμοί εναντίον ιρανικών κουρδικών αντιπολιτευόμενων παρατάξεων είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Φονικά πλήγματα έγιναν επίσης την 28η Νοεμβρίου.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Ιράν (PDKI) και η ιρανική κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Κομάλα επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεών τους.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν εκ νέου ιρανικά κουρδικά κόμματα», ανέφερε από την πλευρά της η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα κάποιο απολογισμό θυμάτων.

Οι βομβαρδισμοί έγιναν γύρω στα μεσάνυχτα.

Νωρίς το πρωί, το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA μετέδωσε πως αναφέρθηκαν «εκτοξεύσεις πυραύλων και πλήγματα ιρανικών UAVs» εναντίον «τριών ιρανικών δυνάμεων της αντιπολίτευσης στο Κουρδιστάν» του Ιράκ.

Το PDKI επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν εγκαταστάσεις του στην Κόγια και στη Ζεζνικάν, όχι μακριά από την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν, από «πυραύλους και drones – καμικάζι».

Μοιράστηκε μέσω Twitter βίντεο που εικονίζουν εκρήξεις και κτίρια στις φλόγες μέσα στη νύχτα.

«Αυτές οι τυφλές επιθέσεις έγιναν την ώρα που το ιρανικό τρομοκρατικό καθεστώς είναι ανίκανο να σταματήσει τις διαδηλώσεις σε εξέλιξη στο Κουρδιστάν» του Ιράν, υποστήριξε το PDKI, το παλαιότερο ιρανικό κουρδικό κόμμα, που ιδρύθηκε το 1945, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Τεχεράνη κατηγορεί τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης αυτές, που βρίσκονται για πολύ καιρό στο στόχαστρο της, πως υποκινούν τις ταραχές στο Ιράν. Ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα έπειτα από τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου της νεαρής ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

«Τρομοκράτες»

Στο παρελθόν, ανώτεροι ιρανοί αξιωματούχοι είχαν απαιτήσει οι αρχές στη Βαγδάτη και αυτές στην Αρμπίλ να επιληφθούν, να εξουδετερώσουν την ιρανική κουρδική αντιπολίτευση.

Εγκατεστημένες στο Ιράκ από τα χρόνια του 1980, οι ιρανικές κουρδικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από τις αρχές του Ιράν, που τους αποδίδουν επιθέσεις στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, αν και διεξήγαγαν για δεκαετίες ανταρτοπόλεμο, οι οργανώσεις αυτές, που γενικά ανήκουν στην αριστερά, έχουν ουσιαστικά διακόψει τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες, σημειώνουν ειδικοί.

Το κίνημα Κομάλα επιβεβαίωσε με τη σειρά του μέσω Twitter ότι έγιναν στόχος εγκαταστάσεις του, διαβεβαιώνοντας πάντως πως δεν υπέστη απώλειες.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η CENTCOM («κεντρική διοίκηση») καταδίκασε με ανακοίνωσή της τα «ιρανικά διασυνοριακά πλήγματα» με «πυραύλους και με drones».

«Τέτοιες τυφλές και παράνομες επιθέσεις θέτουν αμάχους σε κίνδυνο, παραβιάζουν την ιρακινή εθνική κυριαρχία και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια και τη σταθερότητα (…) στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Τα ιρανικά πλήγματα έγιναν μόλις μια ημέρα έπειτα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Τουρκίας στο ιρακινό Κουρδιστάν με στόχο βάσεις του PKK (του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν).

Η οργάνωση αυτή, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική από την Άγκυρα και τους εταίρους της στη Δύση, πήρε τα όπλα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης τα χρόνια του 1980. Διαθέτει βάσεις μετόπισθεν στο βόρειο Ιράκ εδώ και δεκαετίες.

«Όποια κι αν είναι η πρόθεση της Τεχεράνης βάζοντας στο στόχαστρο το ιρακινό Κουρδιστάν, πρόκειται για αποτυχία τόσο για τη Βαγδάτη όσο και την Αρμπίλ, που επιτρέπουν τα εδάφη τους να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις από το εξωτερικό», έκρινε μέσω Twitter ο ιρακινοκαναδός πολιτολόγος Χάμζα Χαντάντ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα