back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Σχέδια του χάους» του Μίνου Ευσταθιάδη

Διαβάστε επίσης

«Κάθε σχέδιο του χάους είναι ένα ιερό καθρέφτισμα, μια τρύπα αλήθειας σε έναν λαβύρινθο χωρίς φως. Τίποτα δεν είναι τόσο απαραίτητο όσο το τίποτα».

Η απόφαση της μετατροπής ενός άλσους σε υπαίθριο πάρκινγκ, μια μονογονεϊκή οικογένεια με τη θρησκόληπτη μάνα και τον βιβλιοφάγο γιο, η άφιξη ενός μυστηριώδους Γάλλου και το σκάνδαλο που ακολουθεί. Πίσω από τη φαινομενική ηρεμία, μεγάλη αναταραχή φαίνεται να επικρατεί στο Αίγιο της Αχαΐας. Γεγονότα που θα καταλήξουν σε μια άγρια δολοφονία και στον αγώνα για την εύρεση του ενόχου. Όμως, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν λαβύρινθο όπου το χάος και το τίποτα κυριαρχεί, όμοιο με τα εκκεντρικά σχέδια του ήρωα.

Ο Μίνως Ευσταθιάδης, μετά τα βιβλία του «Το δεύτερο μέρος της νύχτας», «Ο Δύτης» και «Κβάντι», επιστρέφει στον αγαπημένο του πρωταγωνιστή, τον Ελληνογερμανό ιδιωτικό ντετέκτιβ Κρις Πάπας, με μια μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά. Ανατρέχει στο παρελθόν και στην αφετηρία, στα γεγονότα που καθόρισαν οριστικά τον Πάπας. Αυτός ψάχνει να βρει το νήμα και την ανακάλυψη της αλήθειας των προσώπων, η οποία όλο και διαφεύγει. Τίποτα δεν βγάζει νόημα σε έναν δαιδαλώδη κόσμο, πληγωμένο βαθιά στην καρδιά της ύπαρξής του. Ακόμη και όταν δοθούν κάποιες απαντήσεις, το μυστήριο για την αντιφατικότητα του ανθρώπινου συλλογισμού παραμένει.

«Σε κάθε ιστορία υπάρχουν ‘‘άνθρωποι-κλειδιά’’. Διασταυρωνόμαστε μαζί τους για πρώτη φορά χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε τον ρόλο που θα παίξουν στη συνέχεια, χωρίς να υποψιαζόμαστε ότι, μετά την εμφάνιση τους, κυριολεκτικά τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Σε αυτή την ιστορία ο άνθρωπος-κλειδί είναι ο Γάλλος. Απότομα και άφοβα, άνοιξε την πόρτα σε κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Δεν θα ήταν υπερβολή να γράψω ότι ο ερχομός του στη μικρή μας πόλη άλλαξε την ίδια την πόλη. Άλλαξε τους κατοίκους της, τους φίλους μου, την οικογένειά μου. Και περισσότερο από όλους εμένα».

Το μυθιστόρημα «Σχέδια του χάους» του Μίνου Ευσταθιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα