back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων

Διαβάστε επίσης

Για αδικαιολόγητο αποκλεισμό της συντριπτικής πλειονότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό,ωκάνουν λόγο με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή,60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο υπογράφοντα τον τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης,στην προδημοσίευση του συγκεκριμένου προγράμματος,συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ.ευρώ,τίθενται δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για τη συμμετοχή των πολύ μικρών επιχειρήσεων,οι οποίες υποτίθεται είναι και ο βασικός δικαιούχος του προγράμματος.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

« Αποτελεί κοινό τόπο ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας προϋποθέτει τον τεχνολογικό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Η συνθήκη αυτή κατέστη περισσότερο ορατή κατά την διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και των αναγκαστικών μέτρων περιορισμού της οικονομικής ζωής όταν μεγάλο πλήθος οικονομικών συναλλαγών των πολιτών και της παραγωγικής δραστηριότητας άρχισε να πραγματοποιείται από το σπίτι και ψηφιακά.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI index), η χώρα μας κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε για το 2022, θέση που κατείχε και πέρυσι. Επιπλέον, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της Ε.Ε. όσον αφορά την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ενδεικτικό της παραπάνω τάσης είναι ότι μόνο το 39% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 55% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε. και έναντι του στόχου πάνω από το 90% των ΜΜΕ να έχει επιτύχει τουλάχιστον ένα βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έως το 2030.

Ακολουθώντας τις σχετικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 20% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) θα κατευθυνθούν στην ψηφιακή μετάβαση. Ταυτόχρονα και μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 -με το Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και με το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»- προβλέπεται η διάθεση σημαντικώνκονδυλίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 7 Νοεμβρίου 2022 έγινε η προδημοσίευση της πρόσκλησης του ΕΠΑνΕΚ με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ». Σε αυτή περιλαμβάνονται τρεις διαφορετικές υποδράσεις συνολικού ύψους300.000.000 εκατ. ευρώ με αντικείμενα τον «Βασικό Ψηφιακό Μετασχηματισμό ΜμΕ», τον «Προηγμένο Μετασχηματισμό ΜμΕ» και τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό Αιχμής ΜμΕ». Οι δράσεις μεταξύ τους διαχωρίζονται αναλογικά με το βαθμό διείσδυσης των νέων τεχνολογιών και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας είτε στην παραγωγή είτε στην προώθηση και διάθεση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουν προς τους πελάτες/καταναλωτές τους.

Ωστόσο, μεταξύ των προϋποθέσεων συμμετοχής στις συγκεκριμένες δράσεις περιλαμβάνονται δυσανάλογα μεγάλα εμπόδια για την συμμετοχή πολύ μικρών επιχειρήσεων οι οποίες υποτίθεται ότι είναι και ο βασικός δικαιούχοςτου προγράμματος. Συγκεκριμένα για την Δράση 1 «Βασικός Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» απαιτούνται τουλάχιστον πέντε (5) ΕΜΕ ετήσιες μονάδες εξαρτημένης εργασίας (ΕΜΕ) πλήρους ή μερικής απασχόλησης ενώ για τις άλλες δύο δράσεις απαιτούνται εννέα (9) ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας.

Με δεδομένο ότι σχεδόν εννέα στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις έχουν λιγότερο από πέντε άτομα προσωπικό, καθίσταται εμφανές ότι ο όρος αυτός αποτελεί δυσανάλογο εμπόδιο για την συμμετοχή των πραγματικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.Πρόκειται για μια ακόμη «καινοτομία» που εισάγει η κυβέρνηση της ΝΔ με την οποία αποκλείεται στην πράξη η συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, παρόλο που αυτές αποτελούν το 94,6% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται δε ότι στις αντίστοιχες δράσεις «ψηφιακό βήμα – ψηφιακό άλμα» που είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 δεν προβλέπονταν κανένας περιορισμός ως προς τον αριθμό των εργαζόμενων στις εν λόγω επιχειρήσεις.

Όπως και με το Ταμείο Ανάκαμψης η κυβέρνηση αφήνει ουσιαστικά εκτός τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από την πρώτη δράση του νέου ΕΣΠΑ για την ψηφιακή αναβάθμιση των ΜμΕ την στιγμή μάλιστα που ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης. Αντί επομένως να στηρίξει ουσιαστικά τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με διευκόλυνση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους, η κυβέρνηση διευρύνει το χάσμα που τις χωρίζει από τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Επειδή, η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται χωρίς σχέδιο και στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της ψηφιακής ωριμότητας των επιχειρήσεων.

Επειδή, τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ είναι απολύτως απαραίτητα ιδιαίτερα για τις πολύ μικρές και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να διευκολυνθούν ως προς την υιοθέτηση και ενσωμάτωση των σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Επειδή, απαιτούνται ειδικά στοχευμένα προγράμματα με διαφάνεια και κριτήρια ώστε τα πολύτιμα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης να μην απορροφηθούν αποκλειστικά από τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά να κατευθυνθούν ουσιαστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε τις προϋποθέσεις συμμετοχής στιςδράσεις του ΕΠΑνΕΚ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός και να συμμετέχουν σε αυτές οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις;
2. Σε ποιες άλλες δράσεις προτίθεστε να προχωρήσετε για την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύετε να τις χρηματοδοτήσετε;».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα