back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Ξιφαράς: Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας

Διαβάστε επίσης

Στις εξελίξεις για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τις πρωτοβουλίες της ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι οποίες εξασφαλίζουν την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, στην παρέμβασή του στο Athens Investment Forum 2022.

Όπως σημείωσε, πρωτοβουλίες όπως η πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ με την TotalEnergies για την προμήθεια δύο φορτίων LNG ύψους 10 TWh τον μήνα, μέχρι τον Μάρτιο του 2023, εξασφαλίζουν τη χώρα μας ακόμα και στο ακραίο σενάριο της πλήρους διακοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Το σημαντικότερο, σημείωσε ο κ. Ξιφαράς, είναι ότι η ΕΕ, έστω και με αργά βήματα «υιοθετεί τους δύο πυλώνες της ενεργειακής πολιτικής που υποστηρίζουν όλο αυτό το διάστημα η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, δηλαδή την ασφάλεια εφοδιασμού και τις προσιτές τιμές ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και στέλνει ένας σαφές μήνυμα στους παράγοντες της αγοράς ότι το κερδοσκοπικό πάρτι τελειώνει».

Ο κ. Ξιφαράς ανέφερε, ακόμη, ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, έχει τις ρίζες της «στην επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία που εκτόξευσε τη ζήτηση για ενέργεια και φυσικά, στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τη συνακόλουθη μείωση των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία».

Πάνω σε αυτό το έδαφος, υπογράμμισε, «αναπτύσσεται και η κερδοσκοπία, εκμεταλλευόμενη τα προβλήματα στην αρχιτεκτονική της αγοράς (ΤΤF). Για αυτό είναι απαραίτητο η Ευρώπη να παρέμβει από κοινού και αποφασιστικά στη βασική αγορά (το TTF) προκειμένου να περιοριστούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και να αποκατασταθεί η ισορροπία, όπως πρώτος διεκδίκησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ο ίδιος, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ανώτατου ορίου τιμής (πλαφόν) στο TTF, με διάρκεια ενός έτους. Ομοίως και οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου από την Ευρώπη, οι οποίες όμως, όπως τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, πρέπει να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση (με LNG) των ευρωπαϊκών αποθεμάτων την επόμενη χρονιά, οπότε χρειάζεται να συμπεριλάβουν και τις ιδιωτικές εταιρείες (που διαθέτουν μεγάλο μέρους του αποθηκευτικού δυναμικού) και όχι μόνο τα κράτη – μέλη.

Ειδικότερα για τις τιμές του φυσικού αερίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, εξήγησε ότι μεσοπρόθεσμα θα επανέλθουν στα ιστορικά τους επίπεδα και αυτό γιατί ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές επενδύσεις και νέα κοιτάσματα αναπτύσσονται σε όλον τον κόσμο. Υπογράμμισε δε τον καθοριστικό ρόλο του φυσικού αερίου στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες.

Όσον αφορά το μέτρο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ο κ. Ξιφαράς εξήγησε ότι αφορά ακραίες περιπτώσεις, όταν δηλαδή κάποια χώρα αντιμετωπίσει έκτακτη και μεγάλη έλλειψη φυσικού αερίου, έχει όμως και προληπτικό χαρακτήρα, αποσκοπώντας να αποτρέψει τον πανικό στις αγορές, ενώ εκπορεύεται από τις καλύτερες παραδόσεις της ΕΕ.

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της εταιρείας, ο κ. Ξιφαράς, στάθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μεγάλα διεθνή projects, όπως το FSRU Αλεξανδρούπολης που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αλλά και στις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής της, North Solar και συγκεκριμένα στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ισχύος 732 MW, με στόχο το 1 GW.

«Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε ακόμα πιο φθηνή ενέργεια για τους πελάτες της θυγατρικής μας στη λιανική, Φυσικό Ελληνικό Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη θέση μας στη συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως ανταγωνιστική αγορά», υπογράμμισε. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωτοφανούς αύξησης των διεθνών τιμών ενέργειας η ΔΕΠΑ προχώρησε σε σημαντικές εκπτώσεις που ξεπερνούν τα 155 εκατ. ευρώ, απορροφώντας μεγάλο τμήμα των ανατιμήσεων και συνεχίζει με νέες επιδοτήσεις σε περισσότερους από 700 χιλιάδες καταναλωτές φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα».

Χάρη στον σχεδιασμό αυτό, αλλά και την αφοσίωση του εξειδικευμένου προσωπικού της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, τόνισε ο κ. Ξιφαράς, η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει μετατραπεί σε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία που πρωταγωνιστεί στο σύγχρονο ενεργειακό τοπίο και στηρίζει ουσιαστικά τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα