back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μαλί: Απαγορεύει τη δραστηριότητα κάθε ΜΚΟ χρηματοδοτούμενης από τη Γαλλία

Διαβάστε επίσης

Η στρατιωτική χούντα του Μαλί ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας την απαγόρευση των δραστηριοτήτων όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται ή υποστηρίζονται από τη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εγγυώνται τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απόφαση αφορά πολυάριθμες ΜΚΟ στις οποίες το Παρίσι συνεχίζει να προσφέρει υποστήριξη, παρά τη ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, δικαιολόγησε την απόφαση αυτή στο δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση της Γαλλίας να αναστείλει την αναπτυξιακή βοήθεια που χορηγεί το γαλλικό δημόσιο στο Μαλί.

Ανακοινώνοντας την αναστολή της βοήθειας, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλέστηκε την καταφυγή από τη χούντα στην Μπαμακό στη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία με τα όπλα στο Μαλί τον Αύγουστο του 2020 αρνείται πως έχει προσλάβει τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων, που κατηγορείται για ωμότητες σε διάφορες χώρες. Μιλά για εκπαιδευτές του ρωσικού στρατού, τους οποίους προσκάλεσε στο πλαίσιο της ιστορικής διμερούς συνεργασίας ανάμεσα στην Μπαμακό και στη Μόσχα.

Το Κε ντ’ Ορσέ διευκρίνισε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα συνεχίσει να χορηγεί «ανθρωπιστική βοήθεια» και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ορισμένες τουλάχιστον οργανώσεις της λεγόμενης κοινωνίας των πολιτών στο κράτος του Σαχέλ.

Ο συνταγματάρχης Μαϊγκά καταδίκασε στην ανακοίνωσή του τις «πομπώδεις» κατηγορίες της γαλλικής διπλωματίας, κάνοντας λόγο για «πρόφαση» που χρησιμοποιείται με σκοπό «την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση της εθνικής και διεθνούς κοινής γνώμης», για να προωθηθεί «η αποσταθεροποίηση και η απομόνωση του Μαλί».

Συνεπεία της γαλλικής απόφασης «η μεταβατική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει, με άμεση ισχύ, όλες τις δραστηριότητες των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μαλί με χρηματοδότηση ή υλική ή τεχνική υποστήριξη της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού τομέα», συμπλήρωσε.

Πλειάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων εργάζεται στο Μαλί στους τομείς της υγείας, της σίτισης, της εκπαίδευσης. Η χώρα, φτωχή και περίκλειστη, είναι αντιμέτωπη από το 2012 με την εξάπλωση της δράσης των τζιχαντιστών και βία κάθε λογής, καθώς και με βαθιά πολιτική και ανθρωπιστική κρίση. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί.

Από τον Μάιο του 2021 και το δεύτερο πραξικόπημα, οι συνταγματάρχες αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τη Γαλλία, ωθώντας τη προς την έξοδο — ο τελευταίος γάλλος στρατιώτης εγκατέλειψε τη χώρα τον Αύγουστο, έπειτα από εννιά και πλέον χρόνια εμπλοκής του γαλλικού στρατού στις επιχειρήσεις εναντίον οργανώσεων τζιχαντιστών στο πλευρό των ένοπλων δυνάμεων του Μαλί. Οι συνταγματάρχες στράφηκαν, στρατιωτικά και διπλωματικά, στη Μόσχα.

Συμμαχία ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των CCFD Terre-Solidaire, Handicap International, Médecins du Monde και Oxfam, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την αναστολή της βοήθειας της Γαλλίας.

Καθώς λάμβαναν μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων αυτών, οι οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους με επιστολή τους στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για το ότι η αναστολή της γαλλικής αναπτυξιακής βοήθειας δεν θα οδηγήσει παρά στην «αναστολή απολύτως απαραίτητων δραστηριοτήτων, αν όχι κρίσιμης σημασίας δραστηριοτήτων (…) προς όφελος πληθυσμών ιδιαίτερα ευάλωτων ή βυθισμένων στη φτώχεια».

Θύμισαν πως 7,5 εκατομμύρια πολίτες του Μαλί χρειάζονται βοήθεια, «με άλλα λόγια πάνω από το 35% του πληθυσμού», καθώς και ότι η χώρα της Αφρικής κατατάσσεται στην 184η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα