back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ένας έφηβος νεκρός και 15 τραυματίες σε βομβιστικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ

Διαβάστε επίσης

Ένας Ισραηλινοκαναδός έφηβος σκοτώθηκε και άλλοι 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν σήμερα σε στάσεις λεωφορείων στην Ιερουσαλήμ, μια μέθοδος επίθεσης που δεν είχε χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια στην Παλιά Πόλη.

Από την πρώτη έκρηξη, σε μια στάση στην έξοδο της Ιερουσαλήμ σκοτώθηκε ένας έφηβος και τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι, οι τέσσερις εκ των οποίων σοβαρά. Τη στιγμή που έφταναν στο σημείο αστυνομικοί και διασώστες, ακούστηκε σε μικρή απόσταση μια δεύτερη έκρηξη, από την οποία τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι βόμβες πυροδοτήθηκαν από απόσταση.

Η τελευταία επίθεση με βόμβα στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκε το 2016, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ, την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν τις επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ο έφηβος που σκοτώθηκε ήταν ηλικίας 15 ή 16 ετών και ονομαζόταν Αριέχ Σεκόπεκ. Στο καναδικό διαβατήριό του ωστόσο εμφανίζεται με το όνομα Αριέχ Σούπακ.

Η πρέσβειρα του Καναδά στο Ισραήλ, Λάιζα Σταντελμπάουερ, ανέφερε στο Twitter ότι «ράγισε η καρδιά της» από τον θάνατο αυτού του «νεαρού Καναδού» σε μια «καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση στην Ιερουσαλήμ».

Η κηδεία του νεαρού θα γίνει σήμερα το απόγευμα. Ο έφηβος κατοικούσε μόνιμα στην Ιερουσαλήμ και περίμενε το λεωφορείο για να μεταβεί στην ταλμουδική σχολή του. «Ήταν ένα αγόρι που δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν και δολοφονήθηκε απλώς και μόνο επειδή ήταν Εβραίος», ανέφερε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γιαΐρ Λάπιντ.

Ο Λάπιντ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού στο Τελ Αβίβ και ενημέρωσε για την κατάσταση τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, τον νικητή των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, τις «χαιρέτισε». Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα αναφέρει ότι αυτό είναι «το τίμημα των εγκλημάτων και των επιθέσεων» του Ισραήλ «εναντίον του λαού μας».

Τη νύχτα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη Νάμπλους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο Τιράν Φάρο, ένας Ισραηλινός πολίτης ηλικίας 18 ετών, μέλος της μειονότητας των Δρούσων, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη σε τροχαίο δυστύχημα, «απήχθη» από νοσοκομείο της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη. Η Τζενίν είναι το προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων που δρουν σε αυτήν την περιοχή.

«Ήταν ακόμη ζωντανός, τον είδα να αναπνέει, (οι ένοπλοι άνδρες) τον αποσύνδεσαν από το μηχάνημα για να τον αρπάξουν», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Ynet ο πατέρας του νεαρού. «Τους ζητώ να μου δώσουν πίσω τον γιο μου», ικέτευσε.

Δεν υπάρχει προς το παρόν ανάληψη ευθύνης για την απαγωγή. Τοπικές πηγές είπαν ότι Παλαιστίνιοι μαχητές από έναν κοντινό προσφυγικό καταυλισμό έχουν στην κατοχή τους το πτώμα του 18χρονους.

Οι απαγωγές Ισραηλινών ζωντανών ή νεκρών χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από ένοπλες οργανώσεις με σκοπό να επιτύχουν την απελευθέρωση κρατουμένων ή την παράδοση των λειψάνων Παλαιστίνιων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. «Αν δεν επιστραφεί η σορός του Τιράν, οι απαγωγείς θα πληρώσουν βαρύ τίμημα», προειδοποίησε ο Λάπιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα