Η Μολδαβία διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα πληρώσει για το αέριο που της παρέχει η Ρωσία, αλλά το οποίο παραμένει στην Ουκρανία, μέσω της οποίας γίνεται η διαμετακόμισή του, μετά την απειλή της Μόσχας να μειώσει τις παραδόσεις κατηγορώντας το Κίεβο ότι το παρακρατεί.
Η Μολδαβία, μια μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζεσταίνεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό το ρωσικό αέριο, το οποίο περνάει από το έδαφος της Ουκρανίας. Χθες, Τρίτη, ο ρώσος προμηθευτής Gazprom κατηγόρησε το Κίεβο ότι παρακρατεί ένα μέρος του και απείλησε να μειώσει από την ερχόμενη εβδομάδα τις ποσότητες που στέλνει στο Κισινάου.
«Για να είμαι σαφής, όλο το αέριο, που προορίζεται για τη Μολδαβία, φθάνει τελικά στη χώρα μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Αντρέι Σπίνου, τονίζοντας πως «η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία για κάτι που δεν συμβαίνει».
«Οι όγκοι του αερίου, στους οποίους αναφέρεται η Gazprom και οι οποίοι παραμένουν στην Ουκρανία, είναι τα αποθέματά μας και αποθηκεύονται σε αποθήκες στην Ουκρανία. Η χώρα μας πληρώνει πάντα γι’ αυτές τις ποσότητες και θα συνεχίσει να πληρώνει γι’ αυτές στο σύνολό τους», πρόσθεσε.
Η πρωθυπουργός της Μολδαβίας Νατάλια Γκαβριλίτα δήλωσε επίσης σήμερα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η Ρωσία θα σταματήσει το Δεκέμβριο να προμηθεύει αέριο στη Μολδαβία.
«Όμως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους ενεργειακούς πόρους για να εκβιάζει», δήλωσε η Γκαβριλίτα στον τηλεοπτικό σταθμό Pro TV.
Η Μολδαβία, μια χώρα με 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, υφίσταται τις συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, καθώς η Gazprom έχει ήδη μειώσει στο μισό τις εξαγωγές της αερίου προς το Κισινάου.
Η γιγάντια ρωσική εταιρεία κατηγόρησε χθες, Τρίτη, τους Ουκρανούς ότι παρακρατούν 52,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου που προορίζονται για τη Μολδαβία και απείλησε να αρχίσει να μειώνει τις παραδόσεις από τη Δευτέρα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το αέριό της, από το οποίο εξακολουθούν να εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό, για να τους ασκήσει πίεση ώστε να τις τιμωρήσει για την υποστήριξη που προσφέρουν στην Ουκρανία.
«Οι πιέσεις, ο εκβιασμός και οι απειλές δεν πιάνουν πλέον», δήλωσε σήμερα ο Σπίνου.
Πηγή: ΑΠΕ