back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει προσφέρει πολλές δυνατότητες σε πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους

Διαβάστε επίσης

Η υπόθεση των υποκλοπών, οι εξελίξεις στην Κιβωτό του Κόσμου, το θέμα των πλειστηριασμών και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Πάτρα, όπου πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία.

Για το θέμα των υποκλοπών ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που όπως είπε δεν είναι μόνο ελληνικό, ενώ εξαπέλυσε επίθεση σε όσους διακινούν λίστες με ονόματα χωρίς στοιχεία.

«Με πολύ μεγάλος θάρρος ανέλαβα τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση, προχωρήσαμε σε αλλαγές προσώπων και καταθέσαμε νομοθετική πρόταση που αναγνωρίζει διαχρονικές αστοχίες για να τις θεραπεύσει. Στη διαδικασία αυτή είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε αλλαγή θα το βελτιώσει. Είμαστε η πρώτη χώρα που απαγορεύει την πώληση, την χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών και η χρήση τους γίνεται ξανά κακούργημα. Παρεμβαίνουμε με όλη την δραστικότητα που μας επιτρέπεται».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τα όσα γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες αναφορικά με την «δράση» των κοκόβουλων λογισμικών. «Άκουσα υπονοούμενα ότι το predator επηρέασε τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ το 2016, ότι βρήκε την οικογένεια του κ. Πιερρακάκη, ότι φωτογράφισε τον κ. Τσίπρα στο κότερο. Αυτά είναι σαχλαμάρες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας και όσοι τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Όποιος έχει στοιχεία να τα πάει στη δικαιοσύνη. Μόνο αυτή μπορεί να κρίνει τι είναι ακριβές και τι όχι αλλά εγώ δεν μπορώ και δεν πρέπει να γνωρίζω την έρευνα αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν να εισφέρουν να πάνε στη δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την «Κιβωτό του Κόσμου» ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στενάχωρη ιστορία, εξηγώντας πως και ο ίδιος θα περιμένει τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας. «Είναι στενάχωρη ιστορία αυτή με την Κιβωτό του Κόσμου και δεν είναι δουλειά μας να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα της έρευνας των αρχών. Είχαμε όμως αρκετές ενδείξεις για να αλλάξουμε το ΔΣ. Είναι άτομα με πολύ υψηλό κύρος και γνώση της παιδικής προστασίας ώστε να εξορθολογιστεί η λειτουργία της δομής αυτής».

Στόχος της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη είναι να δρομολογηθούν παρεμβάσεις, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα παιδιά σε δομές.

«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών αλλά θέλουμε όποιος παρέχει ένα τέτοιο κρίσιμο έργο που αφορά παιδιά να πληροί πολύ υψηλές προδιαγραφές. Αυτή η κυβέρνηση κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο για την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών πριν σκάσουν τα περιστατικά στον Κολωνό και το ζήτημα της Κιβωτού. Μακάρι αυτό το σχέδιο να τύχει οριζόντιας στήριξης ως προς την εφαρμογή του. Θεωρώ αδιανόητο να είμαστε σε μια κομματική αντιπαράθεση για ζητήματα που επηρεάζουν την κοινωνία. Δυστυχώς αυτό έγινε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Μακάρι να εισακουστεί η ευχή μου γιατί δεν είναι δυνατόν στον δημόσιο διάλογο να διακινούνται τέτοια χυδαία υπονοούμενα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για το θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει κάποιος το σπίτι του και ότι κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευαισθησία. «Η κυβέρνηση στο θέμα αυτό προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες σε πολίτες να σώσουν τα σπίτια τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μια μικρή εξαίρεση. Οι πολίτες ρυθμίζουν και πληρώνουν και οι περισσότεροι είναι συνεπείς».

Ωστόσο δεν έκρυψε την ενόχληση του για την στάση του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα και με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οικία της δημοσιογράφου Ι. Κολοβού σχολίασε: «Για τον κ. Τσίπρα θα πω μόνο πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία; Είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί και δεν τον είδα να τρέχει σε ανθρώπους που έχαναν τα σπίτια τους. Η χώρα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια αλλά κάποιοι όπως ο κ. Τσίπρας δεν έχουν αφήσει πίσω της πολιτικές μνημονίων. Τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει δεν περνάνε πια γιατί ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε και οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά το έργο του».

«Οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς ως προς τα γεωπολιτικά γιατί η κυβέρνηση ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις συμμαχίες της. Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτακης, ερωτηθείς για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

«Ζούμε ωστόσο σε μια περίοδο που έχει ξεσπάσει πόλεμος με έναν γείτονα συχνά εριστικό και επιθετικό. Από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισα τη στρατηγική για την Τουρκία: Θέλουμε ειλικρινή διάλογο για το ένα ζήτημα που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με το παράλογο για παράδειγμα όσον αφορά την κυριαρχία των νησιών. Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν είναι μια αναθεωρητική δύναμη αλλά μια δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην ανατολική Μεσόγειο. Το αν θα αλλάξει ο Ερντογάν δεν θα το κρίνω εγώ», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πολλά που ακούγονται από την ηγεσία της Τουρκίας οφείλονται στην προεκλογική περίοδο αλλά από πίσω υπάρχει ένας δομικός αναθεωρητισμός». Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει κάποια συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ο πρωθυπουργός απάντησε: «δεν ξέρω το πότε και με ποιες συνθήκες θα γίνουν συζητήσει με την Τουρκία αλλά αυτό θα γίνει χωρίς καμία έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις».

Γιώργος Κατσίγιαννης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα