back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μοζαμβίκη: Εργαζόμενος σε γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση πέφτει νεκρός σε ενέδρα

Διαβάστε επίσης

Εργαζόμενος της γαλλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Solidarités international σκοτώθηκε όταν έπεσε σε ενέδρα ομάδας ενόπλων στη βόρεια Μοζαμβίκη, περιοχή που σπαράσσεται για πάνω από πέντε χρόνια από τη βία τζιχαντιστών, ανακοινώθηκε από τη ΜΚΟ χθες Τρίτη.

Η Solidarités international «βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά την είδηση του θανάτου συναδέλφου μας, θύματος επίθεσης ένοπλης ομάδας» την Κυριακή σε δρόμο στην περιοχή Μουιντούμπε, καθώς πήγαινε στην Πάλμα, στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, αναφέρει δελτίο Τύπου της ΜΚΟ.

Αυτή η βόρεια επαρχία, που γειτονεύει με την Τανζανία, πάμφτωχη, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, υφίσταται επιθέσεις τζιχαντιστών οι οποίες από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.400 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 2.000 αμάχων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, που συγκεντρώνει δεδομένα για τις εμπόλεμες ζώνες.

Η βία έχει επίσης αναγκάσει ένα εκατομμύριο πολίτες να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το θύμα, περίπου τριάντα ετών, ήταν υπήκοος Μοζαμβίκης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης, που έχει έδρα το Παρίσι κι είναι παρούσα σε 23 χώρες. Κι άλλοι άνθρωποι δολοφονήθηκαν, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Zitamar, γενικά καλά πληροφορημένος, έκανε λόγο για συνολικά πέντε νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων του επιχειρησιακού διοικητή της αστυνομίας στην Πάλμα, της συζύγου του, ανιψιού του και του εργαζόμενου στην ανθρωπιστική οργάνωση.

Ο τελευταίος βρισκόταν καθ’ οδόν μετά το σαββατοκύριακο για την Πάλμα από την πρωτεύουσα της επαρχίας Πέμπα όταν το αυτοκίνητό του έγινε στόχος, διευκρίνισε η Solidarités international.

Τον Μάρτιο του 2021, πολύνεκρη επιδρομή, σχολαστικά σχεδιασμένη, προκάλεσε χάος στην Πάλμα, στρατηγικό λιμάνι 75.000 κατοίκων. Μεγάλο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου του γαλλικού ομίλου TotalEnergies, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, ανεστάλη.

Η οργάνωση Solidarités international, συχνά παρούσα στη Μοζαμβίκη, όπου επέστρεψε την περασμένη χρονιά, οργανώνει κυρίως διανομές τροφίμων στην περιοχή.

«Ο φόνος του συναδέλφου μας και των αμάχων που ταξίδευαν μαζί του μας σοκάρει και μας προκαλεί αποστροφή», τόνισε ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Κέβιν Γκόλντμπεργκ, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα