back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ν. Παπαϊωάννου: Ενισχύουμε την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση των ελληνικών Πανεπιστημίων

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών Πανεπιστημίων, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μαζί με μια ομάδα Πρυτάνεων από το ΕΚΠΑ, το ΑΠΘ, το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συναντήθηκαν στο Λονδίνο με εκπροσώπους από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μέσω της οποίας πιστοποιείται ότι στις μέρες μας το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο έχει τις δυνατότητες της φυγής προς τα εμπρός. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση μας. Γίνεται εξαιρετική δουλειά μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό από όλους», ανέφερε ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη.

Όπως ανέφερε, στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Έλληνες Πρυτάνεις παρουσίασαν συνοπτικά το έργο των Πανεπιστημίων της χώρας μας για το οποίο οι συνάδελφοί τους έδειξαν έντονο ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων, όπως υπογράμμισε, τέθηκε επί τάπητος το εύρος και οι τρόποι συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

«Έδειξαν διάθεση να συνδράμουν τους νέους φοιτητές. Είναι μια win win συνεργασία και για τις δύο πλευρές, κυρίως για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και όλους εκείνους τους νέους που αποφοιτούν και αναζητούν ευκαιρίες. Άλλωστε, αυτός είναι ο δικός μας ρόλος, να τους ανοίξουμε δρόμους. Υπάρχουν και οι τρόποι και τα εργαλεία και είναι στο χέρι μας να τα χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της νέας γενιάς», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, στο πλαίσιο των συνεργασιών, έχουν ήδη γίνει συμφωνίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού βάσει των οποίων, φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο έτος και θέλουν να κάνουν την πτυχιακή τους, μπορούν χωρίς δίδακτρα να μεταβούν στα αντίστοιχα πανεπιστήμια για 6 μήνες ή ένα χρόνο.

Σε ότι αφορά στο Αριστοτέλειο, υπογράμμισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της ενίσχυσης των Ανθρωπιστικών Σπουδών καθώς, όπως είπε, αποτελούν την κορωνίδα των επιστημονικών αναζητήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι επήλθε ήδη συμφωνία του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ με τον τομέα μηχανικής του Texas A&M University προκειμένου να υπάρξει σύνδεση της αρχαιολογίας με την μοντέρνα μηχανική που θα ενισχύσει το έργο των αρχαιολόγων.

«Οι επιστήμες μπορούν να έχουν σημαντικότατες συνευρέσεις μεταξύ τους. Το επιστημονικό portfolio του καθενός είναι τόσο δυνατό που μετά τις βασικές σπουδές, μπορεί ο καθένας να ανοίξει τα φτερά του προς πάσα κατεύθυνση», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα