back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΗΕ: 45.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από μέλη της οικογένειάς τους το 2021

Διαβάστε επίσης

Πάνω από πέντε γυναίκες και κορίτσια δολοφονούνταν κάθε ώρα από μέλος της οικογένειάς τους το 2021, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ με θέμα τις γυναικοκτονίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, στις 45.000 από τις 81.000 δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών (περισσότερο από το 56%), πέρυσι, παγκοσμίως, δράστης ήταν ο σύζυγος, ο σύντροφος ή άλλος συγγενής.

Μολονότι αξιωματούχοι του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) δηλώνουν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι ανησυχητικά υψηλοί, επισημαίνουν ότι ο πραγματικός αριθμός γυναικοκτονιών είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Περίπου τέσσερις στις δέκα ανθρωποκτονίες, το 2021, δεν χαρακτηρίστηκαν γυναικοκτονίες λόγω ελλιπών στοιχείων. Οι επίσημοι αριθμοί για τις γυναικοκτονίες παραμένουν ουσιαστικά, στα ίδια επίπεδα, την τελευταία δεκαετία.

Πέρυσι, ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικοκτονιών από συγγενείς καταγράφηκε στην Ασία, φτάνοντας τις 17.800. Εντούτοις, η έρευνα απέδειξε ότι γυναίκες και κορίτσια στην Αφρική διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δολοφονηθούν από μέλη της οικογένειάς τους. Η αναλογία έμφυλων δολοφονιών ενδοοικογενειακά εκτιμάται 2,5 ανά 100.000 γυναίκες στην Αφρική, 1,4 στη Βόρεια και Νότια Αμερική, 1,2 στην Ωκεανία, 0,8 στην Ασία και 0,6 στην Ευρώπη.

Ο ρόλος της πανδημίας για τη Δύση

Το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού το 2020 συνέπεσε χρονικά με σημαντική αύξηση των γυναικοκτονιών στην Βόρεια Αμερική και στην Δυτική και Νότια Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από 25 κράτη στην Ευρώπη και την Βόρεια και Νότια Αμερική καταδεικνύουν ότι η αύξηση αυτή συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με δολοφονίες που διαπράττονται από μέλη της οικογένειας που,όμως, δεν είναι σύζυγοι ή ερωτικοί σύντροφοι.

Άνδρες τα περισσότερα θύματα, αλλά όχι από συγγενείς

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρωποκτονιών (81%) παγκοσμίως έχουν θύματα άνδρες και αγόρια. Διατρέχουν, όμως, μεγαλύτερο κίνδυνο να δολοφονηθούν από κάποιον εκτός οικογενειακού κύκλου. Από τον συνολικό αριθμό των ανθρωποκτονιών με θέματα άνδρες και αγόρια, μόλις το 11% διαπράχθηκε από σύζυγο, σύντροφο ή συγγενή.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα