back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δ. Μιχαηλίδου: Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία των παιδιών προηγήθηκαν των γεγονότων

Διαβάστε επίσης

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την προστασία των παιδιών προηγήθηκαν των γεγονότων, επισήμανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι παράλληλα ελήφθησαν μέτρα για την στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την Δόμνα Μιχαηλίδου, οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, περιλαμβάνουν:

– Την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής προκειμένου να καταστεί δυνατή, ταχεία και αποτελεσματική η έξοδος των παιδιών με αναπηρία από τις Μονάδες Παιδικής Προστασίας, αλλά και τη δυνατότητα επαγγελματικής αναδοχής και για ανηλίκους χωρίς αναπηρία, υπό προϋποθέσεις, με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση.

– Την υποχρέωση όλων των φορέων προστασίας ανηλίκων να συντάσσουν Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης (ΑΣΟΑ) το αργότερο εντός 90 ημερών από την ανάληψη της πραγματικής φροντίδας του ανηλίκου προκειμένου να δίδεται άμεσα η δυνατότητα τοποθέτησής του σε κατάλληλη οικογένεια.

– Την καταβολή αμοιβής στους εκπαιδευτές των αναδόχων και θετών γονέων προκειμένου να επιταχυνθεί ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των προγραμμάτων επιμόρφωσής τους, καθώς και στους εκπαιδευτές των πραγματογνωμόνων κοινωνικών λειτουργών που δύνανται να διεξάγουν κοινωνικές έρευνες.

– Την διακοπή λειτουργίας των προνοιακών δομών, όπως οι παιδικοί ή βρεφονηπιακοί σταθμοί, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου, η οποία έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό νομοθετικό κενό καθώς τέτοια ρύθμιση δεν υφίστατο έως σήμερα.

Επίσης, αποφασίστηκε:

– Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα καταβληθεί μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου στους πιο ευάλωτους όπως τα άτομα με αναπηρία, ανάδοχους γονείς δικαιούχων αναπηρικών επιδομάτων, δικαιούχους σύνταξης ή επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και επιδόματος παιδιού.

– Το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης σε παιδιά ηλικίας έως έξι ετών με αναπηρία ή αναπτυξιακή καθυστέρηση ή διαταραχή ή με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισής αυτών και τις οικογένειές τους, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί 35 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Το πρόγραμμα επιχορήγησης παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα των χώρων μόνιμης κατοικίας και εργασίας ατόμων με αναπηρία.

– Η εισαγωγή ρύθμισης σύμφωνα με την οποία δεν θα ζητηθεί η επιστροφή αναπηρικών επιδομάτων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε καλόπιστους λήπτες, αλλά και για τις παρεμβάσεις στη νομοθεσία του ΟΠΕΚΑ αναφορικά με τα επιδόματα που καταβάλλονται αχρεωστήτως. Πλέον θεσπίζεται ως κανόνας η πενταετής παραγραφή για τους καλόπιστους λήπτες και παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης των σχετικών οφειλών σε 72 δόσεις, ενώ οι οφειλές κάτω των 100 ευρώ δεν θα αναζητούνται πλέον.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα