14.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

14.8 C
Athens
Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Γ. Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός στο δρόμο της δημιουργίας, ο κ. Τσίπρας στο δρόμο της διάλυσης

Αιχμές εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά τις σύγχρονες προκλήσεις, αλλά και τα προβλήματα των πολιτών, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στηλίτευσε τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των πλειστηριασμών, της αμυντικής θωράκισης της χώρας, αλλά και στην οικονομία με αιχμή το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Ο Πρωθυπουργός, με σχέδιο, το οποία στηρίζεται σε τεχνογνωσία, αλλά κυρίως με ένα σαφές πλάνο εφαρμογής, επισκέπτεται την περιφερειακή Ελλάδα και χαράζει έναν οδικό χάρτη πραγματισμού, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης προς το μέλλον.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας περιοδεύει στην περιφέρεια αναλωνόμενος σε λόγια και αφελείς διαπιστώσεις, που σκοπό έχουν να γυρίσουν την Ελλάδα πίσω, στο κακό παρελθόν της, στη χώρα που πασχίζουμε να αφήσουμε πίσω μας, καθώς στην ουσία εισηγείται την ανάσχεση, την κατάργηση κρίσιμων δυνατοτήτων και πολιτικών που πέτυχε η Κυβέρνηση τα τελευταία τρία χρόνια” ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η θέση του Α. Τσίπρα για “επαναδιαπραγμάτευση” του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης δηλώνει άγνοια και επικινδυνότητα.“Η Ελλάδα μπορεί σήμερα με αυτοπεποίθηση να αντιμετωπίζει τις έξωθεν απειλές χάριν και στις αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε με μεγάλες δυνάμεις, τις ίδιες συμφωνίες που ο κ. Τσίπρας απειλεί να καταργήσει. Ο Πρωθυπουργός, με τη διαπραγμάτευση την οποία έκανε, έχει κερδίσει για λογαριασμό της Ελλάδας τους περισσότερους πόρους κατά κεφαλήν στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτό το σχέδιο, αυτήν την πορεία ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται πως μπορεί να την σταματήσει. Φαντασιώνεται την ανάσχεση αυτή της πορείας με μια ακόμη νέα «περήφανη διαπραγμάτευση» του σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέση που δεν δηλώνει μόνο άγνοια, αλλά καθίσταται και επικίνδυνη όταν διατυπώνεται δημοσίως καθώς θα είχε τεράστιο δημοσιονομικό κόστος για την Πατρίδα.

Αναδεικνύεται περίτρανα και εδώ, και με αφορμή τις περιοδείες του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην περιφέρεια ότι ο Πρωθυπουργός βαδίζει στο δρόμο της δημιουργίας, ενώ ο κ. Τσίπρας στο δρόμο της διάλυσης” σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο καλάθι του νοικοκυριού ο κ. Οικονόμου σημείωσε οτι τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη η διεύρυνση του «καλαθιού» με περίπου 15 προϊόντα για διαβητικούς και γενικότερα για συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα υγείας και αναγκαστικά πρέπει να αγοράζουν και να προμηθεύονται συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ μελετάται και η δυνατότητα για εορταστικό καλάθι.

Όπως είπε, σημαντικό, επίσης είναι το γεγονός ότι, πέρα από τις μειώσεις τιμών που παρατηρούμε στο «καλάθι του νοικοκυριού» δουλεύει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Δευτεροβάθμια περίθαλψη και μισθολογικές ρυθμίσεις για τους γιατρούς.

«Με το νομοσχέδιο ανάμεσα στα άλλα:

  • Αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών υλοποιώντας την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.
  • Εισάγεται για πρώτη φορά προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς και για τους γιατρούς που ασκούνται για την απόκτηση της εξειδίκευσης της εντατικής θεραπείας.
  • Θεσπίζεται επίσης επίδομα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, καθώς και γι’ αυτούς που ασκούνται για την απόκτηση εξειδίκευσης επείγουσας ιατρικής.
  • Επιπλέον αποκτά πάγιο χαρακτήρα το προβλεπόμενο επίδομα προς τους γιατρούς ειδικότητας αναισθησιολογίας, καθώς και σε αυτούς που ασκούνται για την απόκτησή της.
  • Εκσυγχρονίζεται το νομικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς απασχόλησης των ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Αφενός μέσω της πρόβλεψης της δυνατότητας προκήρυξης θέσεων μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα καλύπτονται από γιατρούς που θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού επαγγέλματος. Αφετέρου με τη θέσπιση δυνατότητας για τους γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο ή να παρέχουν υπηρεσίες προς ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά ή θεραπευτικά εργαστήρια και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις, που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα για λόγους ίσης μεταχείρισης αίρεται η απαγόρευση που ίσχυε για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας να παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιωτικές κλινικές».

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να τιμήσει έμπρακτα τομείς κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του κράτους επανορθώνοντας σιγά σιγά τις πληγές που δημιούργησε η μακρά περίοδος των μνημονίων.

Πέρασε σε ένα ακόμη πολύ κρίσιμο όπως είπε νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, επισημαίνοντας πως δόθηκε χθες από το υπουργείο Εσωτερικών σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα». Επιδιώκεται όπως τόνισε «για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η δημιουργία ενός ολιστικού συστήματος κυβερνησιμότητας, που στοχεύει αφενός να βάλει ένα τέλος στην ασυνεννοησία που έχει παρατηρηθεί -κυρίως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης- μεταξύ διαφόρων εμπλεκομένων φορέων της δημόσιας διοίκησης. Και αυτό μέσω του καθορισμού με σαφήνεια αρχών, κριτηρίων και διαδικασιών για την κατανομή -και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Αφετέρου αναμένεται να αποτελέσει τον συνδετικό μηχανισμό μεταξύ Επιτελικού Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Για την υλοποίηση του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης συστήνεται ένας ευρύς μηχανισμός συντονισμού όπου την αρμοδιότητα του «Συντονιστή» αναλαμβάνει ο Υπουργός Εσωτερικών. Παράλληλα συγκροτείται το «Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης» που θα λειτουργήσει ως γνωμοδοτικό όργανο».

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ύστερα από τροπολογία που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής κ. Κεφαλογιάννης, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, έκθεσης για την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία περιλαμβάνονται πολύ ξεκάθαρες θέσεις για την ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο και μια σειρά από άλλα χρήσιμα στοιχεία πολύ ευνοϊκά για τις εθνικές μας θέσεις.

Γιώργος Κατσίγιαννης, AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img