back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Κιβωτός του Κόσμου»: Τρίτη περίπτωση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου

Διαβάστε επίσης

Μια νέα περίπτωση πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου παιδιού από την Κιβωτό του Κόσμου, η τρίτη που τίθεται στο επίκεντρο των ερευνών, εξετάζουν εξονυχιστικά οι εισαγγελείς Ανηλίκων.

Η υπόθεση, που αφορά ανήλικο φερόμενο ως θύμα, φαίνεται να προέκυψε από κατάθεση πρώην εργαζόμενου σε δομή της Κιβωτού και έχει ήδη ενεργοποιήσει την Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να διασταυρωθεί η καταγγελία και να εντοπιστεί και να πειστεί να προσέλθει στην Δικαιοσύνη το παιδί για το οποίο έγινε συγκεκριμένη αναφορά.

Οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων έχουν λάβει καταθέσεις από αρκετούς μάρτυρες, περίπου 12, συλλέγοντας κάθε στοιχείο που μπορεί να αξιοποιηθεί και να ξεκλειδώσει τις επόμενες κινήσεις τους για την γρήγορη διερεύνηση της υπόθεσης της ΜΚΟ.

Σήμερα στην πόρτα της Εισαγγελίας Ανηλίκων πέρασαν προκειμένου να καταθέσουν δύο πρώην εργαζόμενοι ως παιδαγωγοί σε δομές της οργάνωσης, την ίδια ώρα που οι δύο εισαγγελείς ενημερώθηκαν από πρόσωπα από το περιβάλλον του πατρός Αντώνιου ότι ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ΜΚΟ είναι στην διάθεση της Δικαιοσύνης.

Ο πατέρας Αντώνιος έχει ήδη προχωρήσει σε διορισμό συνηγόρων, δίνοντας ήδη εντολή εκπροσώπησής του στους ποινικολόγους Θρασύβουλο Κονταξή, Αναστάσιο Τριανταφύλλου και Γιάννη Κώτσο.

Οι επόμενες κινήσεις των δύο εισαγγελικών λειτουργών φαίνεται ότι κατευθύνονται στην αναζήτηση φακέλων παιδιών που φιλοξενήθηκαν σε δομές της ΜΚΟ. Έτσι θα δώσουν άμεσα εντολή να τους διαβιβαστούν απόρρητοι φάκελοι παιδιών που έχουν καταγγείλει κακοποίησή τους, αλλά και για όσους δημιουργούνται υποψίες ότι έχουν υποστεί κακοποίηση, ώστε μέσα από τις απόρρητες αναφορές κοινωνικών λειτουργών να εντοπίσει στοιχεία αλλά και παιδιά που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην έρευνα.

Εν τω μεταξύ, πλήθος φακέλων φορολογικών στοιχείων της «Κιβωτού του Κόσμου» συνέλεξαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας από το λογιστήριο της ΜΚΟ, στον Κολωνό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και στη δομή της Χίου με εντολή της Οικονομικής Αστυνομίας.

Έλεγχος βιβλίων εσόδων-εξόδων, δωρεών, χορηγιών, παραστατικών δαπανών, άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του πατέρα Αντώνιου, της συζύγου του και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν οι αστυνομικές έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί ή όχι παράνομος πλουτισμός που δεν αντιστοιχεί με τα δηλωμένα φορολογικά στοιχεία.

Την Τρίτη ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, είχε ζητήσει έρευνα, η οποία αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της δομής, στενών συγγενών του, αλλά και τρίτων προσώπων στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι είχαν σχέση με τα οικονομικά της δομής.

Το ένα σκέλος της έρευνας είναι η αναζήτηση των διαδρομών των χρημάτων και το δεύτερο η διαχείριση των ποσών από χορηγίες, επιχορηγήσεις αλλά και δωρεές πολιτών. Η αναζήτηση περιλαμβάνει τη νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων, όπως και την περίπτωση διάπραξης του αδικήματος της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Τεράστια ποσά εισέρρεαν στα ταμεία της ΜΚΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα από τα πρώτα στοιχεία ελέγχου της Αρχής, προκύπτει ότι την περίοδο 2017-2021 οι δωρεές στην οργάνωση άγγιξαν το ποσό των 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ η ΜΚΟ είχε λάβει και κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Άλλες πηγές σημειώνουν ότι συνολικός τζίρος που είχε κάνει η Κιβωτός του Κόσμου τα τελευταία 10 χρόνια φαίνεται να ξεπερνούσε τα 115 εκατ. ευρώ. Ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά προς το παρόν δοσοληψίες που αφορούν 89 εκατ. ευρώ.

Παρά τη μεγάλη συσσώρευση χρήματος στα ταμεία της ΜΚΟ, η «Κιβωτός του Κόσμου» στην ιστοσελίδα της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν.Όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ, ανάμεσα στους 52 χορηγούς είναι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, πετρελαιοειδή, μεγάλες εταιρείες τροφίμων.

Μπροστά σε αυτό «χορό» των εκατομμυρίων ήδη έχουν ζητηθεί η άρση τραπεζικού απορρήτου και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων προσώπων, η κτήση ακίνητης και κινητής περιουσίας, στοιχεία τα οποία θα αντιπαραβληθούν με τα δηλωθέντα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προκλήθηκαν μέσω εγκληματικών δραστηριοτήτων. Αν τα ευρήματα έχουν ποινικό ενδιαφέρον, το πόρισμα θα αποσταλεί στην Εισαγγελία.

Έστελναν παιδιά να μαζέψουν ελιές στη Μυτιλήνη

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, άνθρωπος που εργαζόταν για την δομή για πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες ανέφερε ότι η δομή φαίνεται να έστελνε τα παιδιά στην Μυτιλήνη προκειμένου να μαζέψουν ελιές για λογαριασμό μεγάλων γαιοκτημόνων της περιοχής.

Τα παιδιά που πήγαιναν και μάζευαν τις ελιές δεν είχαν καμία απολύτως αμοιβή για την εργασία τους και το ποσό για την εργασία τους το έπαιρνε η Κιβωτός του Κόσμου σε μορφή χορηγίας.

Μάλιστα προς διευκόλυνση των μετακινήσεων των παιδιών σε αυτά τα μέρη η δομή φαίνεται να «βάφτιζε» τα ταξίδια εργασίας σε κτήματα ως «εκπαιδευτικές» εκδρομές.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος, Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα