10.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

10.6 C
Athens
Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων του Τραμπ

Διαβάστε επίσης

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου ασχολούνται από χθες με τη διαχείριση της πρόκλησης, αναφορικά με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που καλύπτουν την περίοδο μιας εξαετίας.

Από την άλλη μεριά, οι Ρεπουμπλικάνοι προετοιμάζονται για την ανάληψη του πλειοψηφικού ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι εβδομάδων από σήμερα.

Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία με την παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ελπίζουν ότι θα λάβουν τα σχετικά φορολογικά έγγραφα και στοιχεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μετά την κίνηση που έκανε την Τρίτη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, απορρίπτοντας την προσφυγή του Τραμπ που είχε ως στόχο την παρεμπόδιση του ελέγχου των φορολογικών στοιχείων του από το Κογκρέσο.

Η επιτροπή επεδίωξε για πρώτη φορά να έχει πρόσβαση στα αναφερόμενα φορολογικά στοιχεία από το 2019, όταν ακόμη ο Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ η διάθεσή τους εμπίπτει σε ομοσπονδιακούς περιορισμούς, σχετικά με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα της χρήσης τους.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί θα μπορέσουν να δημοσιοποιήσουν μερικά από τα φορολογικά στοιχεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ενδεχόμενα μετά τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στην αναφερόμενη επιτροπή έχουν χρονικό περιθώριο επεξεργασίας των στοιχείων μέχρι την 3η Ιανουαρίου, πριν από την ανάληψη του πλειοψηφικού ελέγχου του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφάλισαν μία οριακή πλειοψηφία στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που πραγματοποιήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου και αμέσως μετά την τοποθέτηση τους στις επιτροπές και την αλλαγή των αριθμητικών συσχετισμών στη σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούν να σταματήσουν τη σχετική έρευνα για τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη στην ίδια επιτροπή έχουν δηλώσει ότι είναι αναγκαίο να εξετάσουν τα φορολογικά αρχεία του Τραμπ, προκειμένου να αξιολογήσουν αν η Υπηρεσία Ελέγχου Εισοδήματος των ΗΠΑ (IRS) έχει διενεργήσει τον κατάλληλο φορολογικό έλεγχο στις δηλώσεις εισοδήματος του Τραμπ, αλλά και να αποφασίσουν αν η δρομολόγηση μιας τέτοιας εξέλιξης απαιτεί την ψήφιση νέας νομοθεσίας.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Λόιντ Ντόγκετ που είναι μέλος της ίδιας επιτροπής δήλωσε ότι τα μέλη της είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί να εργαστούν ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, αλλά και την περίοδο των διακοπών, προκειμένου να εξετάσουν τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ.

“Υπάρχει βεβαίως και η εναλλακτική λύση της δημοσιοποίησης αυτών των στοιχείων. Η πίεση του χρόνου που υπάρχει αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για να εξετάσουμε μία τέτοια εξέλιξη”, δήλωσε ο Ντόγκετ στο CNN.

“Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προωθήσουμε τα φορολογικά έγγραφα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα μπορεί να αναλάβει δράση στο ζήτημα αυτό. Μία τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, ενώ τότε θα μπορεί να γίνει η επεξεργασία τους με μεγαλύτερη προσοχή”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας εκπρόσωπος τη ίδιας επιτροπής δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού των σχεδίων που έχει καταρτίσει η επιτροπή, αναφορικά με τη δράση της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι Δημοκρατικοί στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας, που είναι η αντίστοιχη της Επιτροπής Εποπτείας στη Γερουσία, εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές τους, αναφορικά με την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης που σχετίζεται με τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώνυμα ένας βοηθός της επιτροπής.

Οι δύο αυτές επιτροπές συγκαταλέγονται στις επιτροπές του Κογκρέσου, οι πρόεδροι των οποίων μπορούν να λάβουν προσωπικά φορολογικά στοιχεία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ομοσπονδιακή νομοθεσία των ΗΠΑ. Η τρίτη επιτροπή είναι η Κοινή Επιτροπή για τη Φορολογία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έθεσε ένα πραγματικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς του Τραμπ να εμποδίζει την άσκηση ελέγχου από το Κογκρέσο στα φορολογικά στοιχεία του. Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές έρευνες, οι οποίες διεξάγονται σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς ο ίδιος επιδιώκει να είναι υποψήφιος για μία νέα προεδρική θητεία το 2024.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, προκειμένου να μην εμποδιστεί η πρόσβαση στα φορολογικά αρχεία του Τραμπ, θα μπορούσε να επιτρέψει στο Κογκρέσο να μετατρέψει προσωπικά φορολογικά στοιχεία, αλλά και το IRS σε πολιτικά όπλα.

“Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ιδέα για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απραξία του”, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Κέβιν Μπρέιντι υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Ανοίγουν ένα νέο και επικίνδυνο πεδίο πολιτικής σύγκρουσης στο οποίο κανένας πολίτης δεν είναι ασφαλής”.

Τα μέλη της επιτροπής θα εξετάσουν ποιες πληροφορίες που σχετίζονται με τα φορολογικά στοιχεία του Τραμπ μπορούν να δημοσιοποιηθούν, όταν το Κογκρέσο επιστρέψει στην πλήρη κοινοβουλευτική λειτουργία του την επόμενη εβδομάδα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων επί του παρόντος έχει διακόψει τη λειτουργία της για τις διακοπές της σημερινής Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, ενώ θα επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό έργο την επόμενη Τρίτη. Η νέα περίοδος των διακοπών για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος αρχίζει στις 15 Δεκεμβρίου.

Τα μέλη του Κογκρέσου βρίσκονται αντιμέτωπα με μία προθεσμία που λήγει στις 16 Δεκεμβρίου, αναφορικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα