back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» για τη στήριξη πληρωμής στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Διαβάστε επίσης

Επιδότηση, λόγω των υψηλών επιτοκίων, των δόσεων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Θα είναι στα πρότυπα του «ΓΕΦΥΡΑ».

Ορθάνοικτο παράθυρο για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών, μέσω επιδότησης μέρους των μηνιαίων δόσεων αποπληρωμής των δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών, άφησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας προχθές από την Πάτρα ότι «έχουμε πολλούς τρόπους να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία ώστε να αποπληρώνουν τα δάνεια» οι μηνιαίες δόσεις των οποίων αυξήθηκαν σημαντικά μετά από τις τρεις αυξήσεις του βασικού επιτοκίου κατά 1,5% από τον Ιούλιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα μικρότερες αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο αναμένονται μετά τις γιορτές, όπως δήλωσε και η ίδια η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε οικονομικό συνέδριο κάλεσε τις τράπεζες, με τις οποίες θα συναντηθεί σύντομα, να συνδράμουν στη στήριξη δανειοληπτών με ρυθμίσεις οφειλών σε στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και να μην οδηγηθούμε, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, δηλαδή μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως οδηγός της, υπό προϋποθέσεις, επιδότησης μέρους των δόσεων δανείων χιλιάδων ενήμερων και μη δανειοληπτών αναμένεται να αποτελέσει πιθανότατα ένας μηχανισμός αντίστοιχος με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» και «ΓΕΦΥΡΑ 2» που εφαρμόστηκε για την επιδότηση δόσεων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων την περίοδο της πανδημίας. Βασικός στόχος να μειωθεί η επιβάρυνση στις δόσεις των δανείων που έφερε η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε τρεις φάσεις μέχρι σήμερα.

Η κρατική επιδότηση του επιπλέον κόστους της δόσης που προέκυψε από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, που άρχισε ήδη να περνά ως αναπροσαρμογή των νέων δόσεων αποπληρωμής δανείων, θα γίνει μέσω της επιδότησης του επιτοκίου ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση και θα αφορά:

δανειολήπτες που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια δηλαδή αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση εξυπηρέτησης άνω των 90 ημερών.

Οι όποιες κρατικές επιδοτήσεις τελικώς επιλεγούν δεν θα έχουν, ωστόσο, αναδρομική ισχύ καθώς θα ισχύουν μόνο για τις τρέχουσες δόσεις από τη στιγμή που θα ισχύσει το μέτρο που πιθανότατα θα είναι από τον Ιανουάριο του 2023.

Οι επιδοτήσεις των δανείων θα είναι κλιμακωτές, θα ισχύσουν πιθανότατα για ένα χρόνο,ενώ θα θα υπάρχει περίοδος επιτήρησης των δανειοληπτών μετά τη λήξη του προγράμματος. Σήμερα η επιβάρυνση ,λόγω της αύξησης των επιτοκίων,ισοδυναμεί με επιπλέον 2,5 δόσεις σε ετήσια βάση, αφού π.χ ενώ η δόση ενός στεγαστικού δανείου, ύψους 100.000 ευρώ, με επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 έτη, ήταν τον περασμένο Ιούνιο στα 511 ευρώ σήμερα ο δανειολήπτης πληρώνει 626 ευρώ. Άρα, ο δανειολήπτης μέσα σε τέσσερις μήνες έχει δει το ποσό του δανείου του να έχει αυξηθεί κατά 114 ευρώ/μήνα ή 1.369 ευρώ/χρόνο!

Το πρόγραμμα αναμένεται, να τρέξει από τις αρχές του 2023, όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων θα έχουν περάσει στο ύψος της μηνιαίας δόσης.Ωστόσο θα ισχύσουν αυστηρές προϋποθέσεις εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και όχι μόνο. Όσοι ενήμεροι δανειολήπτες υπαχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων των δανείων τους θα πρέπει να αποπληρώσουν κανονικά το δάνειο τους μετά τη λήξη της επιδότησης,όπως ίσχυσε με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που θα λάβουν.

Τέλος όσοι δανειολήπτες έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, θα πρέπει πρώτα να τα ρυθμίσουν ή να πληρώσουν τις δόσεις που οφείλουν και στη συνέχεια να μπουν και εκείνοι στο πρόγραμμα.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα