back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σημαντικά κενά στα σχολεία της Ανατ. Αττικής και της Αίγινας καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

Διαβάστε επίσης

Για πολλά και σημαντικά κενά σε διδακτικό προσωπικό στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής και της Αίγινας κάνουν λόγο οι τοπικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν άμεσα προσλήψεις για να καλυφθούν αυτά τα κενά.

Οι διδάσκοντες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ανατολικής Αττικής «Κώστας Σωτηρίου» τονίζουν ότι τα προγράμματα των σχολείων βρίσκονται «στον αέρα» και ζητούν «κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις και όχι αλχημείες». Όπως σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωση, σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής «διαπιστώθηκαν υπεραριθμίες εν μέσω της σχολικής χρονιάς», με συνέπεια να γίνονται αναγκαστικές μετακινήσεις και συνεχείς επανατοποθετήσεις, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά κενά στα σχολεία. «Οι απέλπιδες προσπάθειες της διοίκησης να καλύψει τα κενά στα σχολεία, χωρίς να έχει προσλήψεις νέων συναδέλφων, μέσω μιας διαρκούς αναδιάταξης του προσωπικού» δημιουργεί έντονη αναταραχή στα σχολικά προγράμματα.

Οι εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι «έχουμε ένα διαρκές κυνήγι ωρών δεξιά και αριστερά που έχουν κάνει το δυναμικό των σχολείων μια διαρκώς μεταβαλλόμενη μεταβλητή, κάτι που φυσικά έχει εντελώς αντιπαιδαγωγικά αποτελέσματα». «Από τις 110 προσλήψεις που ζητά η Δ/νση Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, το υπουργείο Παιδείας προσλαμβάνει έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης» συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, η ΕΛΜΕ Πειραιά κάνει λόγο για εκπαιδευτικά κενά σε σχολεία του Δήμου Πειραιά, στην Αίγινα και στα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, τα οποία καλύπτονται με εξουθενωτικές για τους διδάσκοντες υπερωρίες. «Η απαράδεκτη αυτή τακτική, εξουθενώνει τους καθηγητές και απαξιώνει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών». Το θέμα έφεραν στη Βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «για κάλυψη των κενών και επιτάχυνση στις διαδικασίες προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε οι μαθητές να μην αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Η ΕΛΜΕ Πειραιά κάνει λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση» στα σχολεία της Αίγινας και του Αγκιστρίου όπου οι μαθητές δεν διδάσκονται μαθήματα κατεύθυνσης για τα οποία θα εξεταστούν στις πανελλαδικές. Παραθέτει μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα για την κατάσταση που επικρατεί στα δύο νησιά. Στο Γυμνάσιο Αγκιστρίου με Λυκειακές Τάξεις, μαθητής της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομικών Σχολών δεν έχει διδαχθεί μαθήματα της κατεύθυνσής του, καθώς υπάρχει 11 ώρες κενό σε καθηγητή οικονομικών. Στο μάθημα της Πληροφορικής υπάρχει κενό 14 ωρών, στα μαθήματα της ειδικότητας ΠΕ02 (φιλολογικά) κενό 13 ωρών, που η Διευθύντρια προσπαθεί να καλύψει με υπερωρία. Κενό 33 ωρών υπάρχει επίσης στα μαθηματικά.

Στο Γυμνάσιο του Μεσαγρού Αίγινας, τα μαθήματα της ειδικότητας ΠΕ04 (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Γεωγραφία) δεν έχουν διδαχθεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενώ μόλις πριν λίγες μέρες εστάλη καθηγήτρια Βιολογίας για 6 ώρες. Επίσης, υπάρχουν κενά 10 ωρών σε φιλολογικά μαθήματα, 12 ωρών στα μαθηματικά. Κενό 6 ωρών υπάρχει στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας, 5 ώρες Μαθηματικά στο ΓΕΛ Αίγινας.

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις και στην ειδική αγωγή. Στα σχολεία της Αίγινας δεν έχει προσληφθεί Μαθηματικός Ειδικής Αγωγής, Φυσικός, Χημικός ή Βιολόγος (ΠΕ04) Ειδικής Αγωγής, ενώ χρειάζεται άλλη μία φιλόλογο Ειδικής Αγωγής.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα