back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων- Τι καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί

Διαβάστε επίσης

Άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων παραμένουν εκατοντάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς. Οι μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται κυρίως σε φάρμακα για την καρδιά, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, το αναπνευστικό, τη νόσο Πάρκινσον, αλλά και αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και γαστρεντερολογικά.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, περισσότερα από 200 φάρμακα για σχεδόν όλο το φάσμα των παθήσεων είναι σε μόνιμη έλλειψη. «Εάν σε αυτά προστεθούν και όσα διατίθενται σε περιορισμένες ποσότητες προς τα φαρμακεία, τότε ο κατάλογος με τις ελλείψεις μεγαλώνει», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αυτή τη στιγμή λείπουν πολλά φάρμακα πρώτης ανάγκης, με αποτέλεσμα ασθενείς και φαρμακοποιοί να κάνουν αγώνα δρόμου μήπως μπορέσουν και εξασφαλίσουν κάποια από αυτά. Οι ελλείψεις αφορούν αναντικατάστατα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.». Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι ασθενείς εξυπηρετούνται με αντίστοιχα γενόσημα φάρμακα που έχουν αντίστοιχες ουσίες με τα πρότυπα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό τους.

Ουσιαστικά, οι ελλείψεις φαρμάκων «χτυπούν κόκκινο», με την αναμονή εκατοντάδων πολιτών να ξεπερνάει έως και τις 30 ημέρες μέχρι να βρεθεί το αναγκαίο για τη θεραπεία τους φάρμακο. Οι φαρμακοποιοί, από την πλευρά τους, δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τους ασθενείς τους, αναζητώντας τα από φαρμακείο σε φαρμακείο εντός του νομού Αττικής.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά επιδεινώνεται ταλαιπωρώντας τους φαρμακοποιούς και θέτοντας σε κίνδυνο τους ασθενείς. «Πλέον σπάνια μία συνταγή μπορεί να εκτελεστεί πλήρως, αφού σχεδόν πάντα λείπει τουλάχιστον ένα σκεύασμα από όσα αναγράφονται σε αυτήν», όπως προσθέτουν για το σχετικό πρόβλημα.

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα