back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ζελένσκι: Απαραίτητη η ανάκτηση όλων των εδαφών, και της Κριμαίας

Διαβάστε επίσης

O Boλοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε ότι η νέα στρατηγική που ακολουθεί η Ρωσία, με στόχο να καταστρέψει τις υποδομές της Ουκρανίας και να την βυθίσει στο σκοτάδι, δεν θα πλήξουν την αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού να απελευθερώσει όλες τις κατεχόμενες περιοχές, κάνοντας λόγο για “πόλεμο ισχύος και αντοχής”.

Δήλωσε:

“Πρέπει να πάρουμε πίσω όλα τα εδάφη, διότι πιστεύω ότι το πεδίο της μάχης είναι η λύση, όταν δεν υπάρχει χώρος δια διπλωματία.

Αν δεν μπορείς να ανακτήσεις πλήρως τα εδάφη σου, ο πόλεμος απλώς παγώνει. Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα ξαναρχίσει”.

Αναφερόμενος στις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι το 80% της χώρας και τις διακοπές υδροδότησης λόγω των πρόσφατων ρωσικών επιθέσεων, ο ουκρανός πρόεδρος είπε:

“Αυτό έχει να συμβεί εδώ και 80, ίσως 90 χρόνια: Μία χώρα στην ευρωπαϊκή ήπειρο να βυθίζεται στο σκοτάδι.

Το ουκρανικό κράτος αντέδρασε έξοχα. Οι τεχνικοί, τα αρμόδια υπουργεία, οι ειδικοί για τις αποναρκοθετήσεις, όλοι εργάσθηκαν για να διορθώσουν τις βλάβες και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση έστω και στο ελάχιστο.

Αυτός είναι πόλεμος δύναμης, αντοχής. Είναι πόλεμος που θα κερδίσει όποιος μείνει δυνατότερος”.

Έκκληση στη Δύση για στρατιωτική βοήθεια

Παράλληλα, ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας να παρέχουν περισσότερο εξοπλισμό αεράμυνας με στόχο να προστατευθούν οι βασικές υποδομές και τα αποθέματα diesel για την λειτουργία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης.

Απαραίτητη για τον τερματισμό του πολέμου η ανάκτηση της Κριμαίας

Ο ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι οι επιθέσεις που στοχεύουν σε υποδομές αμάχων αποδεικνύουν ότι η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να διαπραγματευθεί με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Αναγνώρισε ότι η τύχη της Κριμαίας ανεβαίνει στην διεθνή ατζέντα, υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρέπει να περιλαμβάνεται σε μία ειρηνευτική συμφωνία:

“Κατανοώ ότι όλοι είναι μπερδεμένοι από την κατάσταση. Εάν κάποιος είναι έτοιμος να μας προτείνει έναν τρόπο απελευθέρωσης της Κριμαίας με μη στρατιωτικά μέσα, θα είμαι απολύτως υπέρ.

Εάν η λύση δεν περιλαμβάνει την ανάκτηση της Κριμαίας, κανείς δεν πρέπει να χάσει τον χρόνο του με αυτό. Είναι χάσιμο χρόνου”.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα