back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δύο χρόνια χωρίς τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Διαβάστε επίσης

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, το σύμβολο του ποδοσφαίρου στην Αργεντινή, σαν σήμερα πέθανε στις 25 Νοεμβρίου του 2020, σε ηλικία 60 ετών, ύστερα από ανακοπή.

Την είδηση της απώλειας του Ντιεγκίτο, του «χρυσού παιδιού» την έδωσε πρώτη η εφημερίδα της πατρίδας του «Clarin» το απόγευμα εκείνης της Τετάρτης και την αναδημοσίευσαν όλα σχεδόν τα αθλητικά μέσα του πλανήτη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ο Μαραντόνα, ενώ ήταν στο σπίτι του στο προάστιο Σαν Αντρές του Μπουένος Άιρες, αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα. Έξι ασθενοφόρα έσπευσαν στην κατοικία του για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Με τον Μαραντόνα ήταν μαζί η κόρη του, Ντάλμα».

Μετά την εγχείρηση που είχε κάνει στον εγκέφαλο, υπήρχε ιατρικό προσωπικό που παρέμεινε στο σπίτι του για να επιβλέπει την κατάσταση της υγείας του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον κρατήσει στη ζωή όταν υπέστη καρδιακή ανακοπή.

Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Αρχεντίνος και το 1981 φόρεσε τη φανέλα της Μπόκα. Το 1982 έκανε για πρώτη φορά το βήμα για την Ευρώπη. Υπέγραψε στην Μπαρτσελόνα και από το 1984 έως το 1991 φόρεσε τη φανέλα της Νάπολι.

Ντιέγκο Μαραντόνα: Τα πιο... άγνωστα σούπερ γκολ του με τη φανέλα της Νάπολι  (βίντεο)

Επέστρεψε στην Ισπανία για σύντομη θητεία στη Σεβίλλη, όπως εξίσου σύντομη ήταν η θητεία του στη Νιούελς. Έκλεισε την καριέρα του στην Μπόκα Τζούνιορς. Με την Μπόκα κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1981, με την Μπαρτσελόνα ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας. Με τη Νάπολι δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας, καθώς και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Diego Armando Maradona

Με την Εθνική Αργεντινής συμμετείχε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, συμπεριλαμβανομένου του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 στο Μεξικό όπου κατέκτησε το τρόπαιο με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Επίσης, κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης.

John Motson looks back at Diego Maradona's hand of God goal

Στον προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας του με 2-1, που γράφτηκε στην Ιστορία για δύο διαφορετικούς, απίστευτα μοναδικούς, λόγους. Το πρώτο γκολ επιτεύχθηκε με χέρι του Μαραντόνα, γνωστό ως «χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο υπήρξε προϊόν εκπληκτικής ατομικής προσπάθειας που ξεκίνησε πίσω από το κέντρο του γηπέδου.

The best goal ever - Diego Armando Maradona - TokyVideo

Αυτό το γκολ καταγράφηκε ως το «γκολ του αιώνα» από τους ψηφοφόρους της ΦΙΦΑ το 2002.

Απόστολος Βαξεβανέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα