back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κ. Γούλα: Σε πιλοτική εφαρμογή το “panic button” για την προστασία γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Διαβάστε επίσης

Στο Δίκτυο Δομών που εποπτεύει η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και συγκεκριμένα στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που δέχεται κλήσεις από τα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών αλλά και από τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να ενημερωθούν και να αναζητήσουν βοήθεια, υποστήριξη και καθοδήγηση, στα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών και των παιδιών τους, στην συνεργασία με τα ειδικά αστυνομικά τμήματα ενδοοικογενειακής βίας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Καλυψώ Γούλα.

Η κ. Γούλα αναφέρθηκε και στο panic button,μια καινούρια ηλεκτρονική εφαρμογή στα κινητά, η οποία όπως είπε θα μπορεί να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας καθώς θα δίνει την δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του προσώπου που την χρησιμοποιεί.

«Η εφαρμογή- που σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει πιλοτικά- θα χορηγείται στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που απευθύνονται στα αστυνομικά τμήματα ή εξυπηρετούνται στα συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ). Είναι μια συγκεκριμένη εφαρμογή η οποία δεν γίνεται αντιληπτή και σε αυτή τη φάση απευθύνεται σε γυναίκες που ήδη έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία».

Συνολικά 10.324 κλήσεις, εκ των οποίων οι 6.969 αφορούσαν σε περιστατικά βίας κατά γυναικών δέχθηκε η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Σεπτέμβριο 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της 3ης Ετήσιας Έκθεσης για την Βία κατά των γυναικών της ΓΓ Ισότητας των Φύλων. Επτά στις δέκα κλήσεις έγιναν από γυναίκες θύματα βίας και οι υπόλοιπες έγιναν από τρίτα πρόσωπα, δηλαδή από άτομα του φιλικού ή συγγενικού περιβάλλοντος των θυμάτων.

«Προτεραιότητά μας είναι η συνεχής διαμόρφωση πολιτικών και η εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών στην προσπάθεια για μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας, απαλλαγμένη από βία, στερεότυπα και διακρίσεις» τόνισε η κ. Γούλα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα