back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Κιβωτός του Κόσμου»: Ανοίγουν λογαριασμοί και θυρίδες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας

Διαβάστε επίσης

Αίτημα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών υπέβαλε η οικονομική αστυνομία, ζητώντας να ενημερωθεί για τους λογαριασμούς και τις θυρίδες του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας Σταματίνας Γεωργαντή και των μελών του διοικητικού Συμβουλίου της Κιβωτού του Κόσμου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το αίτημα συμπεριλαμβάνει και εταιρίες συνδεδεμένες με τα ως άνω πρόσωπα, τα οποία λόγω της νομικής φυσης της ΜΚΟ, δεν υποχρεούνται σε υποβολή Πόθεν Έσχες άρα δεν μπορούσε να είναι γνωστό το εύρος της οικονομικής τους δραστηριότητας.

Επισημαίνεται ότι η οικονομική αστυνομία επιλήφθηκε της υπόθεσης από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή και ο ρόλος της έχει καθαρά τον εντοπισμό ποινικών αδικημάτων.

Πέρα από την οικονομικό σκέλος της υπόθεσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες σεξουαλικής βίας εις βάρος παιδιών της Κιβωτού από εργαζόμενους και στελέχη της δομής τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Την ίδια ώρα, σαρωτικοί έλεγχοι γίνονται στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» από την οικονομική αστυνομία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει παράνομος πλουτισμός των πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και αν γινόταν ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέσω της δομής.

Μετά τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό ελέγχεται και η δομή στη Χίο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται μετά από εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα – σύμφωνα με τα ρεπορτάζ τηλεοπτικών σταθμών – να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 5 πρώην μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και του πατέρα Αντώνιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 9.84, οι Αρχές θα εξετάσουν τα περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) των πρώην μέλη του ΔΣ της «Κιβωτού» αλλά και στενών συγγενών καθώς και τρίτων προσώπων. Ειδικότερα θα εξεταστεί η περιουσιακή τους κατάσταση πριν από τη λειτουργία της δομής, συγκριτικά με σήμερα και σε περίπτωση που διαπιστωθούν «αδικαιολόγητες» και υπέρογκες μεταβολές θα τους καλέσουν να καταθέσουν. Σύμφωνα με τις αρχές «ξεσπαχνίζεται» η νομιμότητα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των συγκεκριμένων προσώπων, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα να είναι αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής χρημάτων από δωρεές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, διαπιστώθηκε ότι την τετραετία 2017 – 2021 4 η «Κιβωτός» είχε δωρεές ύψους 27,7 εκατ. ευρώ.

Η έρευνα έχει ζητηθεί από τον επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Οι έρευνες αφορούν και τις πέντες δομές της ΜΚΟ (Κολωνού, Καλαμάτας, Ιωαννίνων, Βόλου, Χίου) καθώς και σε όλες τις εγκαταστάσεις της «Κιβωτού», όπου μπορεί να βρίσκονται οικονομικά δεδομένα. Στο «μικροσκόπιο» των αρχών μπαίνουν οι ισολογισμοί, οι δωρεές, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι δαπάνες της δομής.

Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές η έρευνα για τις καταγγελίες σχετικά με τις κακοποιήσεις παιδιών στις δομές της «Κιβωτού». Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί της Εισαγγελίας Ανηλίκων συνεχίζουν να παίρνουν καταθέσεις μαρτύρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες καταθέσεις επιβεβαιώνουν όσα είχαν καταγγελθεί το περασμένο καλοκαίρι στον «Συνήγορο του Πολίτη» για κακοποιητικές συμπεριφορές απέναντι σε παιδιά.

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα