18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Λ. Ζαγορίτης: Να μην παρασυρόμαστε από υπερβολές στις εκπτωτικές περιόδους

Διαβάστε επίσης

Την προσοχή σε όσους επιλέξουν να προχωρήσουν σε αγορές σήμερα, Black Friday, την Cyber Monday που ακολουθεί αλλά και γενικότερα σε εκπτωτικές περιόδους, επέστησε ο επικεφαλής του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρης Ζαγορίτης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, συνέστησε στους καταναλωτές να προβαίνουν σε έρευνα πριν βάλουν στο καλάθι τους κάποιο προϊόν καθώς και να επιλέγουν το περιεχόμενο των αγορών τους με σύνεση, στη βάση των πραγματικών τους αναγκών και όχι υπό καθεστώς ψυχολογικής παρόρμησης.

«Δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από υπερβολές ή από τις πολύ χαμηλές τιμές σε μια εκπτωτική περίοδο. Βεβαίως και θα αγοράσουμε ότι μας είναι αναγκαίο αλλά αφού ελέγξουμε ότι αξίζει τον κόπο να το κάνουμε και αν είμαστε σίγουροι ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πολύ χαμηλές τιμές που βλέπουμε δεν αφορούν προϊόντα απομίμησης που κυκλοφορούν. Άλλωστε, υπάρχουν πολλές εκπτωτικές περίοδοι τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός να αγοράσουμε οπωσδήποτε κάτι σήμερα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ, Ζαγορίτη, συχνά, διαπιστώνονται απάτες στις εξ αποστάσεως αγορές, κάτι που παρατηρήθηκε ιδιαίτερα κατά την περίοδο του lockdown, όταν τα φυσικά καταστήματα στα οποία βλέπαμε τι αγοράζαμε ήταν κλειστά και προσπαθούσαμε μέσω των ιστοσελίδων να βρούμε προϊόντα τα οποία όμως δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε σωστά.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι οι καταναλωτές, εκτός από τις συμφέρουσες τιμές, θα πρέπει να αναζητούν και άλλες εγγυήσεις όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια συμφέρουσα και ασφαλή συναλλαγή από νόμιμα και έγκυρα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως εάν διατίθενται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του καταστήματος πλήρη ταυτοποιητικά στοιχεία όπως η εταιρική επωνυμία, η έδρα, ταχυδρομική, το ΑΦΜ ή τηλέφωνα επικοινωνίας της επιχείρησης.

«Χρειάζεται προσοχή στις ηλεκτρονικές αγορές. Πρέπει να διαπιστώνουμε αν μας δίνονται εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής πέραν της κατάθεσης σε λογαριασμό. Είναι κάτι που μπορεί να κρύβει κινδύνους, ειδικά αν μας ζητείται πιεστικά να εξοφλήσουμε αυτό που αγοράζουμε, διότι μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη κατάσταση. Στο παρελθόν, ειδικά κατά την περίοδο 2020-2021 , υπήρξαν χιλιάδες περιπτώσεις καταναλωτών που προπλήρωσαν προϊόντα τα οποία ουδέποτε παρέλαβαν και δυστυχώς και δεν τους επεστράφησαν ούτε τα χρήματα που είχαν δώσει», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως εξήγησε, η πλειοψηφία των καταναλωτών είναι πλέον ενημερωμένη ενώ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή έστειλε στον Εισαγγελέα πολλές τέτοιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των επιτήδειων που μετέρχονται τέτοιων μεθόδων.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι τόσο στην ιστοσελίδα του Συνηγόρου Καταναλωτή (http://www.synigoroskatanaloti.gr/index.html) όσο και σε εκείνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή (http://www.eccgreece.gr/el/european-consumer-center-greece/), για όσους αγοράζουν προϊόντα από χώρες της ΕΕ, παρέχονται πληροφορίες, συμβουλές και οδηγίες για ασφαλείς αγορές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα