back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο. Μαλέα: Βήμα στη σωστή κατεύθυνση, η εγρήγορση και η ευαισθητοποίηση απέναντι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Διαβάστε επίσης

2022-11-25

Διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών η σημερινή και ο Αθήνα 984 και φέτος, μέσα από το πρόγραμμά του, προσπαθεί να φωτίσει τις σκοτεινές πλευρές μιας πραγματικότητας που αποτελεί πλέον παγκόσμια πανδημία.

Η δημιουργός πολλών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών Όλγα Μαλέα, μιλά στη  Μαργαρίτα Μυτιληναίου για το πως βλέπει με τη δική της, ξεχωριστή ματιά αυτή τη μάστιγα και βάζει θετικό πρόσημο στις συνεχείς αναφορές και τα αφιερώματα. Πιστεύει με άλλα λόγια, πως είναι ενδεικτικά της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης της κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα κακοποιητικά φαινόμενα.

«Πρόκειται αναμφίβολα για θετικό σημάδι. Δείχνει ότι η κοινωνία μας εξελίσσεται γιατί στη διαδρομή της ιστορίας, η βία ήταν πολύ μεγαλύτερη. Με τη θέσπιση σχετικών νόμων, το σπάσιμο του ταμπού και χάρη στην ευαισθητοποίηση απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, προχωράμε στη σωστή κατεύθυνση της εγρήγορσης και της επικοινωνίας.»

Η έμφυλη βία έχει καταγραφεί ανάγλυφα ταινίες και τηλεοπτικά σήριαλ με σκηνές που προκαλούν ανατριχίλα. Δίνεται όντως όμως έτσι έναυσμα για συζήτηση κι εκπέμπεται σήμα για καταδίκη κάθε έμφυλης παραβατικής συμπεριφοράς ή μήπως κλείνεται το μάτι στη λαγνεία της βίας;

Η Όλγα Μαλέα διατηρεί επιφυλάξεις.’Οπως ομολογεί «Το όριο είναι μια πολύ λεπτή γραμμή. Υπάρχουν ταινίες που κατά κάποιο τρόπο τους αρέσει αυτό που καταγγέλλουν.»
Και φέρνει ως θετικό παράδειγμα τη σειρά UNBELEAVABLE στο Netflix, που υπερασπίζεται την αλήθεια με τον πιο κατάλληλο τρόπο. «Είναι εξαίσια. Δεν βλέπεις ούτε μια σεκάνς με γυμνό γυναικείο σώμα, παρόλο που το θέμα είναι ο βιασμός. Ο μόνος που φαίνεται χωρίς ρούχα είναι ο βιαστής όταν βγάζει τα ρούχα του στη φυλακή όπου οδηγείται αφού συλληφθεί. Είναι μια απολύτως ενδιαφέρουσα αισθητική που αν κάνω κάτι με αυτό το θέμα θα ήθελα να μιμηθώ».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η γνωστή σκηνοθέτης στη συζήτηση μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 984 αναφέρθηκε στο εν εξελίξει φεστιβάλ Wift.gr (Γυναίκες στο σινεμά και την τηλεόραση). Πρόκειται για ένα δίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ το 1975 για τις γυναίκες μπροστά και πίσω από την κάμερα, το οποίο τα 6 τελευταία χρόνια έχει έρθει και στην Ελλάδα.
Αριθμεί γύρω στα 15 χιλιάδες μέλη δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με σύγχρονα θέματα, που δεν μπαίνουν τόσο συχνά στο δημόσιο διάλογο.

Η Ταινιοθήκη στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 136 στο Μεταξουργείο, φιλοξενεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου το φεστιβάλ με σύνθημα «My body my gihts» στο πλαίσιο του οποίου προβάλλονται φιλμ γυναικών δημιουργών, ανάμεσά τους  και Ελληνίδων,  με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, τα σεξουαλικά αναπαραγωγικά δικαιώματα, την άμβλωση, την αντισύλληψη, καθώς και την παρένθετη μητρότητα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα