back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο πρόεδρος της Λιθουανίας ζητεί η ΕΕ να κλιμακώσει την πίεση στη Ρωσία

Διαβάστε επίσης

Ο λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπροσαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και να αυξήσει την πίεση που ασκεί στη Μόσχα.

Ο κ. Ναουσέντα, που μίλησε σε δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση με τον ρουμάνο ομόλογό του Κλάους Γιοχάνις στο Βίλνιους, επισήμανε πως οι κυρώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις οι ευρωπαϊκές κυρώσεις πλήττουν περισσότερο τα κράτη μέλη από ό,τι τον στόχο τους, επικαλούμενος ιδίως τα αποτελέσματα χρήσης της ρωσικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, που χαρακτήρισε καλά παρά τη μείωση της ποσότητας του αερίου που διέθεσε.

Η μείωση των πωλήσεων δεν την έπληξε διότι η τιμή του αερίου αυξήθηκε, εξήγησε ο πρόεδρος της μικρής χώρας της Βαλτικής. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να μελετήσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων και να τις αναπροσαρμόσει.

Το Βίλνιους τασσόταν εξαρχής υπέρ των πιο τιμωρητικών μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Ναουσέντα, που θέλει η ΕΕ να εγκρίνει την ένατη δέσμη κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν, να γίνει «αποφασιστικό βήμα μπροστά».

Η δέσμη αυτή πρέπει να συμπεριλαμβάνει περαιτέρω περιορισμούς στη ρωσική βιομηχανία όπλων, στις ρωσικές τράπεζες και στη Rosatom, τη ρωσική δημόσια επιχείρηση ατομικής ενέργειας, πάντα σύμφωνα με την άποψη του κ. Ναουσέντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα