back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σουδάν: Ένας νεκρός σε διαδήλωση κατά της χούντας

Διαβάστε επίσης

Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε χθες Πέμπτη στα περίχωρα του Χαρτούμ «από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας», σύμφωνα με γιατρούς, κατά την κινητοποίηση εκατοντάδων πολιτών με αίτημα την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Σουδάν.

Ο νέος θάνατος διαδηλωτή ανέβασε σε τουλάχιστον 120 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε έναν χρόνο καταστολής στο Σουδάν, σύμφωνα με οργάνωση γιατρών που καταμετρά τα θύματα αφότου επιβλήθηκε η στρατιωτική χούντα.

Το θύμα, το οποίο δεν έχει ταυτοποιηθεί, υπέκυψε στα τραύματά του αφού «τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα από σφαίρα των δυνάμεων ασφαλείας», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σημείωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Ήταν ο πρώτος νεκρός σε διαδήλωση κατά της χούντας ύστερα από έναν μήνα, όταν ένας διαδηλωτής είχε παρασυρθεί από στρατιωτικό όχημα στις μεγάλες κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί με αφορμή την πρώτη επέτειο της κατάληψης της εξουσίας από τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν.

Την 25η Οκτωβρίου 2021, ο αρχηγός του στρατού απομάκρυνε τη μεταβατική κυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε τη χώρα στη δημοκρατία έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας του Ομάρ ελ Μπασίρ, τον οποίο ανέτρεψαν οι στρατηγοί του πιεζόμενοι αφόρητα μπροστά στον λαϊκό ξεσηκωμό το 2019.

Έκτοτε, σχεδόν κάθε εβδομάδα, οι Σουδανοί κατεβαίνουν στους δρόμους, αψηφώντας την καταστολή.

Εδώ κι έναν χρόνο η χώρα, που συγκαταλέγεται στις φτωχότερες του κόσμου, δεν σταματά να βυθίζεται ολοένα πιο βαθιά στην πολιτική και οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα